Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 april - vecka 16
Karlstad

Videokonst på Värmlands museum

Feminism, naturromantik och nostalgi. Så sammanfattar de fyra konstnärerna utställningen ”Bortom det bedrägligt säkra” som nu startar på Värmlands museum i Karlstad.Även Gunnar Larson-utställningen ”Sökandet efter färgens magi!” har vernissage på lördag.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Vilda Kvist, Anna Lidberg, Elin Magnusson och Tina Nykvist är konstnärskvartetten som nu ställer ut på Värmlands museum. De lärde känna varandra under konstprojektet ”Station” som Anna Lidberg arrangerade i ett hus i Kil 2013.

– Det var en fantastisk tid och vi kände att vi ville komma tillbaka till Värmland med delar av materialet, säger Elin Magnusson som bor och arbetar i Stockholm och Östergötland.

Med sig till Karlstad har hon verket Act on instinct, en dryg kvarts video där hon behandlar familjenormer, kärlek och rädsla i en form av framtidssaga.

Anna Lidberg är den enda värmlänningen av de fyra konstnärerna. Också hon arbetar bland annat med videoinstallationer. I museiparken visar Anna Lidberg skulpturen ”Tack mödrar det gjorde ni bra”.

– Det är en hyllning till tidigare generationers feminister och ett svar till uppmaningen som Suzanne Osten och Margareta Garpe gjorde genom uppsättningen ”Jösses flickor”. Verkets namn är taget ur låten ”Befrielsen är nära!”. Så det är ett svar från mig men även från min generations feminister, tänker jag.

Vilda Kvist bor och arbetar i Stockholm och visar i Karlstad sitt verk ”(Döda) Lesbiska Poeters Sällskap”. I verkets beskrivning står det att det är ”en bitterljuv klackspark till hur lesbiska porträtteras”. Inte minst Selma Lagerlöf har inspirerat henne, berättar Vilda Kvist.

Den fjärde konstnären, Tina Nykvist, kunde inte närvara vid pressvisningen. Hon bor och jobbar i Malmö och visar videoinstallationen ”The Pale Observer” samt bitar ur fotosviten ”Landskrona 1909, Malmö 2015”.

– De gemensamma punkterna är att feminismen är väldigt återkommande i alla våra arbeten. Även naturen, det naturromantiska. Och skog, djur och kvinnor från det förgångna. Vi inspireras av varandra. Jag och Tina har filmat samma djur när vi var i Värmland men använt oss av materialet på olika sätt, säger Elin Magnusson.

”Bortom det bedrägligt säkra” visas i Västra Galleriet, Cyrillushuset. I samma hus, på nedre plan, visas också utställningen ”Sökandet efter färgens magi!” av Gunnar Larson från Grava. Han föddes 1925 och studerade vid Valands konstskola i Göteborg mellan åren 1950 och 1954.

Monika Jansson, konstpedagog på museet, är projektledare för utställningen.

– Han har länge haft ett önske­mål om att få ställa ut här så det är roligt att uppfylla den önskan medan han är i livet, säger hon.

Monika Jansson beskriver utställningen som ”ett nedslag i 50-talets Göteborg” och den består av Gunnar Larsons mer abstrakta målningar.

Båda utställningarna har vernissage på lördag och står kvar en bit in i januari nästa år.

Videokonst på Värmlands museum

Rätta oss
1 / 2
Vilda Kvist, Anna Lidberg, Elin Magnusson och Tina Nykvist (ej på bild) ställer nu ut sin konst på Värmlands museum.
2 / 2
Aktuell artikel (1 av 6)
Videokonst på Värmlands museum

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!