Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Kultur & Nöje

Skog av glas i udda konsthall

I över 50 år har Säffles vattentorn stått övergivet. Ett arkitektoniskt mästerverk som detta måste utnyttjas, tänkte Oscar Magnusson och i dag invigs där en ny konsthall med Ingalena Klenells glasskulpturer.– Jag har en fäbless för gamla industrilokaler och började tänka på vad som är möjligt att göra här. Och omöjligt. Sedan går man ofta åt det omöjliga hållet, säger Magnusson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Vi är i skogen nu, säger Ingalena Klenell övertygande.

Och visst är vi det. Träden som sträcker sig flera meter upp i vattentornets innandöme är visserligen gjorda av glas, men det är något med den öde stämningen. Mina tankar går till Tove Janssons böcker om Mumindalen och det visar sig att Ingalena Klenell läst just henne hela sommaren.

– Jag känner den sagodimensionen i det här. Särskilt tänker jag på boken om Mårran och fyren. Det finns en rädsla och ett mörker i den berättelsen. Den beskriver en instängdhet som inte är helt olik den man kan känna här.

Det högsta glasträdet är över sju meter. Det var Oscar som insisterade på att Ingalena skulle tänka högre. När han fick ja från kommunen hade han redan bilden klar och skogen, som fått namnet Forest of Säffle, ska anknyta till kommunens industriella historia med Billerud. Skog, papper och vatten.

När han först nämnde idén för Ingalena var hon skeptisk. Skulle det verkligen fungera? Skulle en liten kommun som Säffle klara av att ta ett beslut om en sån typ av satsning?

– Men när man ser byggnaden, ett fantastiskt landmärke och hantverk, kändes det så spännande med en konsthall. Jag har lite svårt för vanliga rum för konst. De gör inget med en. Detta rum har en egen berättelse, man får en historia samtidigt som en konstupplevelse, säger Ingalena.

Oscar Magnusson ser att konsthallen på sikt ska kunna vara till användning för lokalt närings- och föreningsliv. En plats för kreativa möten och samtal. Ungdomens hus ligger dessutom ett stenkast bort.

– Det går säkert att hitta på roliga saker. Och tänk att få sitta här och lyssna på poesi. Jag har provat att sjunga här inne också och det är en fantastisk akustik.

Två år framåt är han konstnärlig ledare i Säffle kommun och han ser detta som startskottet för den resan.

Kvällens invigning, där bland andra landshövding Kenneth Johansson ska närvara, blir kronan på verket för stadens kulturnatt. Veronika Bäckström, ordförande för kulturnämnden, räknar med mycket folk i rörelse.

– Många är så klart nyfikna på den nya konsthallen. Säffle är en fantastisk kulturstad redan med alla föreningar som finns. Vi ville berika det ytterligare och hoppas på en synergieffekt mellan närings- och kulturlivet. Det här blir ett besöksmål som kommer att gynna Säffles besöksnäring.

Rätta oss
1 / 3
2 / 3
3 / 3
Aktuell artikel (1 av 2)
Skog av glas i udda konsthall

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!