Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 23 maj - vecka 21
Karlstad

Samtidskonst på lika villkor ute på turné

Lättsam underhållning jämte ­svidande samhällskritik går att finna på den turnerande utställningen Moving art project som nu har kommit till Karlstad.Två värmlänningar deltar i konstutställningen som vill spränga gränser.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Från och med i dag och till söndag kommer den turnerande konstutställningen Moving art project att visas i Karlstad. Över hundra konstnärer har bidragit med nyskapade verk till utställningen som rymmer alltifrån måleri och skulptur till ljudkonst. Syftet är att tillgängliggöra konst för en bredare publik.

– Alternativ konst är ofta centrerad till storstäderna. Vi tar konsten dit folk befinner sig. På så vis kan också oetablerade konstnärer få nationellt genomslag fort, säger Helen Silvander, projektledare.

Intaget har varit öppet och anonymt, vilket gjort att både okända och redan etablerade konstnärer har sökt och fått ställa ut sina verk.

– Vanligtvis får konstnärers varumärke styra, men här delar alla kreatörer rum. De är här på lika villkor, säger Helen Silvander.

I Karlstad håller utställningen till i en gammal snickarverkstad i Haga. De otraditionella lokalerna är ett återkommande inslag i projektet.

Tanken är att det ska finnas både så kallad inredningskonst och verk som väcker känslor och speglar samtiden.

– För oss är det viktigt att både kunna underhålla, inspirera och provocera. Ingen ska gå härifrån oberörd, om man så känner glädje eller livsångest, säger Helen Silvander.

I utställningen medverkar två värmlänningar, syskonen Annika Eriksdotter och Dan Henriksson, som ställer upp med vitt skilda verk.

Annika Eriksdotter har skapat skulpturen Lill Malte, en kanin gjord av återvunna broderier. Broderierna är inhandlade på second hand och fulla av berättelser.

– Det är många händer inblandade i det här verket.

Dan Henrikssons skulptur med namnet ”Is EU my home, my castle or my prison?” för tankarna till den politiska situationen i Europa och världen idag.

– Européerna sitter trygga mitt i huset, medan väggarna är fulla av dem som vill komma in i tryggheten. Man kan också tänka att vissa människor hamnar på flyktingboenden som är fängelselika. Vi som vill hjälpa kanske inte kan eller får – också vi är fängslade i vårt system, säger Dan Henriksson.

Hans förhoppning är att betraktaren tänker till och funderar på varför världen ser ut som den gör.

Många av verken kan uppfattas som politiska eller utmanande.

– Vi fick in mycket politisk konst. Juryn har tagit ut det bästa och sammantaget speglar verken den politiska andan idag, säger Helen Silvander.

Rätta oss
1 / 4
Värmlänningarna Annika Eriksdotter och Dan Henriksson deltar båda i utställningen Moving art project som öppnar i Karlstad i dag.
2 / 4
Helen Silvander och Anna Gyllenklev är projektledare för Moving art project.
3 / 4
Annika Eriksdotter har redan fått sin skulptur Lill Malte såld.
4 / 4
Aktuell artikel (1 av 8)
Samtidskonst på lika villkor ute på turné

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!