Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Kultur & Nöje

Riksteatern Värmland vill nå en ny publik

Riksteatern Värmland och länets anslutna teaterföreningar vill att alla ska kunna ta del av höstens utbud. På programmet finns därför ett antal föreställningar där flera olika språk förekommer.– Våra föreningar har identifierat en delvis ny publik, säger Leif Persson på Riksteatern Värmland.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ett exempel är ”Al-Hakawati – Historieberättaren”, en föreställning där scenpersonerna framför syriska folksagor och legender på så väl svenska som arabiska. Berättelserna har samlats in i syriska flyktingläger.

– Det är inte så att berättelsen först är på arabiska och sedan ges på svenska utan språken kommer att varvas föreställningen igenom. Det är en gemensam historia på två språk och man kommer att hänga med även om man bara behärskar ett av dem, säger Leif Persson som är verksamhetschef på Riksteatern Värmland.

”Al-Hakawati” ges på biblioteket i Säffle den 29 oktober. I Säffle finns redan den 12 september en annan spännande programpunkt, nämligen ”Förstå världen – Möt radiokorrespondenterna”. Kvällen arrangeras på Medborgarhuset och på plats kommer korrespondenterna Katja Magnusson (Istanbul) och Beatrice Janzon (Paris) samt programledaren Johar Bendjelloul vara. Publiken får till­fälle att diskutera världshändelser med trion.

Karlstads teaterförening kommer enligt Leif Persson ha ovanligt många Riksteaternproduktioner. Programmet inleds den 30 september på Arenan med musikteatern ”Svenska Amerika Linien” där vi ser Mattias Enn tillsammans med pianisten Carina E Nilsson på scenen. Föreställningen ”Dagbrott” ges i samma lokal den 16 oktober och kommer också till Arvika två dagar senare. En stor produktion som kommer till Kristinehamn och Karlstad är ”Den inbillade sjuke” med Molièreensemblen. Hela sju skåde­spelare medverkar i Molières pjäs där han driver med sin egen hypokondri.

Det finns även många musikaliska inslag på programmet. Bland annat ”Brel möter Piaf – rebellen och sparven” där bland andra Christopher Wollter medverkar. Också denna föreställning kommer till Säffle och Medborgarhuset den 13 oktober. Musikteatern ”Dollywood” där Anna Bromee och Anna-Lena Hemström sätter Dolly Partons liv under lupp kommer till Svanskogs Folkets hus den 22 oktober. För regi står ingen mindre än Lill Lindfors. Det värmländska bandet Môra-Per och singer/songwritern Lars Bygdén gör uppträdanden i Kil den 9 respektive 29 september.

– Sedan Rikskonserter lade ner kan det vara svårt för musiker att hitta fram till arrangörer och publik. Så för Värmland är det viktigt att de här arrangörerna finns, säger Leif Persson.

En viktig del i sammanhanget är projektet Kultur på landsbygd som i samarbete med länets mindre lokalhållarföreningar ser till att hela Värmland får ta del av kulturupplevelserna.

Komediföreställningen ”Solveigs Värmlandssalong” spelas hos ett flertal teaterföreningar med start i Stensdalens ordenshus i Ransäter den 11 september.

– Om inte dessa teaterföreningar och arrangörer funnits så skulle repertoaren bli begränsad till enbart värmländska produktioner. Men i och med att de letar över hela landet så får vi föreställningar som representerar hela Sverige, säger Gunilla Fält på Riksteaterns Kultur på landsbygd.

För fullständigt program och spelplatser se varmland.riksteatern.se/forestallningar

”Världsberömda värmlänningar” som spelas i Gettjärn och Lesjöfors i början av oktober är av Malte Hallquist, Mattias Walan och Johan Fält.

Rätta oss
1 / 1
”Dollywood”, en föreställning om Dolly Parton spelas av Anna Bromee och Anna-Lena Hemström. Lill Lindfors står för regi.Föreställningen ”Dagbrott” beskrivs som ett humoristiskt drama om bultande hjärtan, stora planer och spruckna drömmar.
Aktuell artikel (1 av 1)
Riksteatern Värmland vill nå en ny publik

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!