Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Kultur & Nöje

Oscar Magnusson skapar konsthall i vattentornet

Oscar Magnusson som driver Sliperiet i Borgvik får ett tvåårigt uppdrag som konstnärlig ledare i Säffle kommun. Beslutet togs i måndags samtidigt som det bestämdes att vattentornet i Säffle ska användas för konstnärliga utställningar.– Det känns väldigt roligt, planerna har funnits en längre tid och nu kan vi påbörja det här, säger Oscar Magnusson.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det 102-åriga vattentornet i Säffle som ritades av arkitekten Ivar Tengbom är en av Säffles mest kända byggnader. I flera år har samtal förts om hur det ska tas tillvara och efter att ha varit igenbommat i 50 år finns det nu planer för tornets framtid.

Tanken är att tornet ska få en central roll i att utveckla Säffle centrum, locka besökare och näringsidkare. För att leda utvecklingen tillsätts nu Oscar Magnusson – som skapat Sliperiet i Borgvik – som konstnärlig ledare i Säffle kommun.

Han har enligt ett pressmeddelande tidigt visat intresse för vattentornet. När han nu får uppdraget att under två år leda kommunens konstnärliga arbete så blir ett av hans första projekt att tillsammans med konstnären Ingalena Klenell från Sunne arbeta fram en installation av ett större glaskonstverk i tornet. Installationen kommer att finnas på plats för vernissage fredagen 2 september i samband med Kulturnatten. Enligt Oscar Magnusson ska installationen finns på plats en längre tid, sedan ska tornet fungera som ett galleri där utställningar sker löpande.

– Vattentornet är startskottet på någonting som vi hoppas ska bli en mer långtgående plan för diverse kulturella uttryck, säger han.

Uppdraget som konstnärlig ledare kommer under tio års tid att tillfalla fem olika konstnärer eller entreprenörer, som i sitt uppdrag ska se till att Säffle centrum utvecklas med hjälp av konst och kultur. Uppdraget kommer att ske i nära samarbete med kulturförvaltningen och stadsarkitekten.

Rätta oss
1 / 2
Oscar Magnusson blir Säffle kommuns nya konstnärlige ledare under två år. Han är den första av fem konstnärer eller entreprenörer som får jobbet i Säffle under de kommande tio åren.Foto: Håkan Strandman
2 / 2
Vattentornet i Säffle, en blivande konsthall.Foto: Arkivbild
Aktuell artikel (1 av 1)
Oscar Magnusson skapar konsthall i vattentornet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!