Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Kultur & Nöje

Osannolikt välgjort

Estetiska skolan i Arvika firar tioårsjubileum med musikalen Grease och får ett högt av VF:s recensent.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är en uppsättning som borde oroa alliansregeringen i allmänhet och skolmajor Björklund i synnerhet. Här är risken nämligen uppenbar att ett betydande antal elever i framtiden kommer att ägna sig åt att roa och underhålla en publik i stället för att glädja aktieägare med hårt arbete i näringslivets olika gruvor.

Att slutresultatet blivit en suverän skolföreställning antar jag beror på att eleverna genom att söka estetisk utbildning bestämt sig för att satsa på sång, musik, dans och teater, med slutmålet att bli stjärnor, eller åtminstone att ta reda på om de är plantor med möjlighet att utvecklas.

Grease minns ju vi som är fruktansvärt gamla som en film med John Travolta och Olivia Newton-John – en high schoolbagatell vars syn på pojkar och – framförallt – flickor enbart kan förlåtas med att handlingen är förlagd till 1958.

Estetiska skolan har satt upp den en gång tidigare, 2005, och kanske en av anledningarna till att den blir så bra är att den sitter kvar i skolans väggar.

Den som hoppas på kraftfulla ställningstaganden i genusfrågor får alltså leta på annat håll, även om vi i den matglada tösen Frenchy (härligt spelad av Elinor Karlsson) kan ana en rebell; ”jag är ju van att föra” förklarar hon när hennes danspartner trasslar in sig i sina egna ben.

Ambitionen med uppsättningen är av den storleksordningen att skolan tvingats utlokalisera till Scalateatern i Karlstad och den får ju närmast mastodontformat när man betänker att det är fyra olika lag som spelar den två gånger vardera, vilket i mitt huvud bland annat blir fyra gånger så lång repetitionstid och fyrdubbla kläduppsättningar.

Men här är det ingen som har sagt ”det går inte” – i stället verkar alla vara besjälade av att det ska bli så bra som möjligt. Jag har svårt att avgöra vilket som är bäst – de individuella sångprestationerna eller de överraskande vältajmade dansnumren.

I den föreställning jag ser är det lag gul som spelar upp, men här finns alltså samma uppsättning med ett rött, blått och grönt lag, eftersom så många ville vara med.

I det gula laget görs en rad fina individuella prestationer, till exempel Hanna Ingman och Hampus Rudqvist som sjunger och agerar mycket bra som paret Sandy och Danny, medan Tara I Kleinert verkligen gör skäl för namnet Cha-Cha; hon dansar som om hon aldrig gjort annat. Felix Tärnbrant (Eugene) är en av hennes partner och han får ut en stor dos humor ur sin gängliga lekamen.

Ja, i andra akten blir Grease osannolikt bra, vilket visar sig bero på att skolans sånglärare Isak Stenvall gör rollen som radioprataren Vince Fontaine, medan tidigare eleven Thor Daniel Nord, i rollen som Teen Angel, har hela uppsättningens bästa sång, den oemotståndliga Nere & Skoltrött.

Att bli lika bra som Stenvall och Nord är förstås ett utmärkt mål för alla de medverkande i denna fina skolföreställning, som ges två gånger i dag och två gånger i morgon.

Skolminister Björklund, då? Ja, han får väl hoppas på det där sambandet som lär finnas mellan musik och matematik.

Rätta oss
1 / 1
Dags för danstävling i Estetiska skolans uppsättning av musikalen Grease. ”En suverän skolföreställning” tycker VF:s recensent. FOTO: Alva Skyman
Aktuell artikel (1 av 1)
Osannolikt välgjort

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!