Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Kultur & Nöje

Och hur var det här då?

Det hände sig mot slutet av 2013 att Sverige bestämde sig för att gå på hälsokontroll. Egentligen borde det ha skett tidigare, för landet hade känt sig krassligt under några år.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Men du vet hur det kan vara. Ett läkarbesök skjuts gärna på framtiden.

Men nu skulle det bli av. Dags att undersöka mitt tillstånd, tänkte nationen Sverige där det satt uppfluget på en sjukhusbrits.

Så knackade det på dörren och läkaren klev in. ”Sverige”, sa hon med en frågande ton, som för att försäkra sig om att det var rätt patient. ”Heja, heja”, svarade det lilla riket i ett försök att låta som en vinnare. Men darret på rösten sa något annat. Läkaren tittade på sin patient och konstaterade att Sverige såg blekt och fruset ut. Fast det kunde ju bero på årstiden.

”Hur var det här då?” fortsatte doktorn. ”Nja, det är inget vidare”, sa Sverige. ”Jag har liksom tappat sugen, känner inte igen mig själv. Tidigare har jag alltid varit öppen och inbjudande. Älskat att få främmande. Men på senare tid har jag blivit alltmer tillbakadragen. Det är som ett mörker kommit över mig. Visst är folk fortfarande välkomna hem till mig. Men det känns som om jag inte tar hand om dem som jag borde. Och det gör mig ledsen.”

Läkaren nickade. Tog fram sitt stetoskop. Lyssnade på Sveriges hjärta. Det slog kraftigt. Det var ändå ett bra tecken.

”Jag vill kolla tempen”, sa doktorn. Sverige la sig ner och fick en termometer i landsändan. ”Jaha ja. 38 grader”, sa läkaren efter en stund. ”Du har feber, så något är uppenbarligen sjukt med dig. Kommer du ihåg när du började må dåligt?”

Sverige sa att olustkänslorna dykt upp redan 2010. Men att det blivit värre senaste året. I mars och september hade det till och med varit sängläge.

”Hm, mars och september”, mumlade doktorn och gjorde ett par anteckningar. Sverige försökte se vad hon skrev. Såg ut som ”REVA-projektet” och ”register över romer”. Det lät allvarligt.

”Jag måste fråga”, fortsatte läkaren. ”När alla dessa vänner anlänt till dig, har du någon gång upplevt det som att du varit på väg att förlora din identitet? Som nation alltså.”

Sverige svarade att det faktiskt hade känts så ibland. ”Är det farligt?” undrade landet nervöst. ”Det kan det vara”, sa doktorn bekymrat. ”Din identitetskris skvallrar nämligen om en grov vanföreställning som kan vara symtom på något ännu värre. Kliar det på kroppen förresten?”

Sverige nickade och drog upp sin tröja. Här och var syntes ilsket röda bitmärken över de olika landskapen. På vissa ställen, som i Kärrtorp i Stockholm, hade landet till och med kliat sönder sig.

”Som jag trodde”, sa läkaren och lutade sig tillbaka. ”Löss. Den värsta sorten. De var vanliga på 30- och 40-talen, men försvann sedan. Nu verkar de ha kommit tillbaka. Inte bra alls.”

”Och det betyder …?” frågade ett allt blekare Sverige.

”Att du fått en allvarlig släng av rasism och främlingsfientlighet, i kombination med ett febrigt tillstånd av bristande medmänsklighet. Det är otrevliga saker. Tar du inte hand om det så kan det utvecklas till något väldigt obehagligt.”

Nationen från norr såg nästan ut att börja gråta. ”Fast det är inte kört för dig”, la läkaren till snabbt. ”Tvärtom. Du verkar ju ha ett friskt hjärta trots allt. Och febern visar på att ditt immunförsvar bjuder på tufft motstånd. Det är bra. Vad gäller lössen så demonstrera med eftertryck vad du tycker om dem. Knäpp iväg dem bara!”

Sverige sträckte på sig. ”Så jag kommer klara mig då?”

”Absolut. Framförallt om du fortsätter umgås med din omgivning. Bjud hem folk, ta hand om dem, visa att du bryr dig om dem. Det är faktiskt den bästa medicinen. Gör så och du kommer ha många fina år framför dig.”

Sverige, som nu log hela vägen från Treriksröset till Smygehuk, slog armarna om läkaren.

”Tack! Det var precis vad jag behövde höra! Att jag faktiskt kan påverka läget. Nu känner jag att det här kan bli ett riktigt gott nytt år!”

Rätta oss
1 / 1
I Mikael Svenssons nyårssaga går landet Sverige på hälsokontroll. Den visar upp ganska allvarliga resultat.
Aktuell artikel (1 av 1)
Och hur var det här då?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!