Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Kultur & Nöje

Nu kan hela Värmland sk(r)atta sig lyckligt

När regissören Sissela Kyle i fredagens VF berättade om sitt första möte med Kjell Åke "i Myra" Axelsson beskriver hon det som att hon ögonblickligen blev charmad och förtjust. Hon är inte ensam. Undertecknad kan intyga att (minst) en person i lokalen grät av skratt efter mindre än tre minuter av Kjell Åke på scen.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Har ni googlat på Metbäcken? Det har jag gjort. Det stod att Metbäcken är en liten by i norra Värmland och att det nästan ser ut som det finns bebyggelse där, säger komikern inledningsvis.

Ja, detta Metbäcken. Byn som, enligt obekräftade källor, är mindre än såväl atomer som neutroner, dock inte fullt så litet som en kvarting på tre.

Kjell Åke i Myra berättar med värme om byn och dess invånare. Om hur sakta allt går. Om telefonväxeln i Östmark som får FRA att blekna, och vad man får om man blandar en pitbullterrier med en metbäcking, nämligen en mördarsnigel.

Han gör en dialektresa bort från Fryksdalen till Arvika, Karlstad, Filipstad, Hagfors, Ekshärad och norra Klarälvdalen – den resan är riktigt rolig. "Dialekten är se kört i Ekshära att högmässa int tar mer än jämt två minuter. Och da drar di på orda."

De tokroliga avsnitten varvas med några musikinslag och smakfulla pauser för allvar och eftertanke.

Manuset är skrivet av Kjell Åke Axelsson själv tillsammans med Johnny Steen. När Sissela Kyle anlitades som regissör var det med målet att få föreställningen att hålla ihop, att sammanfoga fragmentariska historier till en helhet.

Det har hon lyckats med.

Nej, det är inte svårt att förstå Sissela Kyles ögonblickliga förtjusning av Kjell Åke i Myra. Och Värmland kan sk(r)atta sig lyckligt. Under hösten gör komikern från Metbäcken en rejäl avstickare från hembygden och ger 23 föreställningar på 19 olika ställen i länet. Hur de lokala referenserna går hem utanför den trygga hemmiljön är oklart. Men går det dåligt ute i stora Värmland är du alltid välkommen hem igen, Kjell Åke. Här är det alldeles uppenbart att publiken älskar dig.

"Välkommen till en afton som vi hoppas kommer göra dig betydligt gladare och varmare inombords", står det i programmet.

Det var visst alldeles sant det.

Rätta oss
1 / 2
"En gudabenådad historieberättare som vet hur man härmar dialekter och karaktärer". Så beskrev regissören Sissela Kyle Kjell-Åke i Myra i fredagens VF.
2 / 2

Kjell-Åke i Myra

Härifrån te Metbäcken

+ Biljettpriset betalar sig redan vid åsynen av den förträffligt tjusiga scenfonden.

- När humorn drar åt buskishållet, vilket tack och lov är väldigt sällan.

Betyg: 4

Plats: Frykenskolans aula, Torsby

Fullsatt

Aktuell artikel (1 av 1)
Nu kan hela Värmland sk(r)atta sig lyckligt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!