Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Nöje

Stefan tolkar Värmland

Musik som är typisk för Värmland kan låta på många sätt. I kväll presenterar Stefan Andersson, Karlstad, sin tolkning av landskapets egenart. Det sker i radioprogrammet Ström i P2 och är en del i ett projekt där artister bjudits in att göra landskapstypisk musik med hjälp av elektroniska instrument.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Stefan Andersson gör sin elektroniska musik under artistnamnet Stenbit och till det specialskrivna stycke som spelas i kvällens P2-program har han även tagit hjälp av poeten Erik Bergqvist, som medverkar med några dikter.

– När jag fick uppdraget gjorde jag åtta skisser utifrån min egen musik. Jag bad Erik skicka några av sina dikter som han hade läst in och när jag hörde dom började jag om med musiken från scratch, berättar Stefan.

Han konstaterar att ambient och elektronika, som han sysslar med, är en smal musikform, men att den ändå innehåller mycket av Värmland och även en dos folkmusik.

När Stefan började spela tillsammans med Erik Bergqvist och Christian Gustafsson runt 1990 drog musiken mer åt Depeche Mode, Massive Attack och New Order.

– Men mellan 1994 och 2006 gjorde jag ingen musik alls, utan jobbade som fotograf i Stockholm. Jag var rätt trött på rockbranschen, den elektroniska scenen känns mer avslappnad och alla är trevliga att ha att göra med.

Den 18 september i år spelade Stefan på Fylkingen i Münchenbryggeriet i Stockholm och Erik Bergqvist var också med.

– Jag hade inte stått på en scen sedan 1994, men det gav verkligen mersmak och jag ska försöka att få göra fler konserter.

Kort efteråt blev han inbjuden av radioproducenten Håkan Lidbo att skapa ett stycke landskapstypisk musik från Värmland, som alltså kan höras i P 2-programmet Ström i kväll. Ytterligare nio artister på olika platser i landet har också fått samma uppgift.

– Men de andra bidragen är nog mest instrumentalmusik. Jag hoppas att det jag har gjort ska sticka ut lite tack vare Eriks dikter, säger Stefan.

Han är otroligt nöjd med slutresultatet och ska ge ut det på skiva tillsammans med de åtta skisser som ingick i projektet från början – innan Eriks dikter fick honom att börja om.

Elektronisk musik når sällan några stora kommersiella framgångar, men Stefan skulle gärna ha den som yrke.

– Tänk att få göra musik till en film av Sofia Coppola.

Eftersom han är utbildad fotograf finns planer på att låta bilder ingå i konserterna, för att göra dem mer visuella.

– Jag vill ju nå ut till mer folk med min musik, jag får jobba på det. Hade jag bott i Stockholm hade det varit lättare att komma i kontakt med folk som är intresserade. Och ute i världen finns det gott om spelningar för folk som gör den här sortens musik.

Rätta oss
1 / 1
Som artist kallar sig Stefan Andersson, Karlstad, för Stenbit när han sysslar med elektronisk musik. P2-programmet Ström bad honom att skapa ett stycke landskapstypisk musik från Värmland och slutresultatet kan höras i kväll. Foto: Privat
Aktuell artikel (1 av 1)
Stefan tolkar Värmland

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!