Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 27 april - vecka 17
Nöje

Rockdramatik andra kan drömma om

Jag är egentligen inte överdrivet förtjust i skäggig sydstatsrock, men när det gäller Hellsingland Underground har begreppet ändå gett en fingervisning om vilka musikaliska marker bandet rört sig i.
Artikeln fortsätter efter annonsen

När jag hör nya albumet är jag benägen att hålla med dem som påstår att Ljusdals finaste rockband kan göra anspråk på att ha skapat begreppet northern rock.

Bandets dynamo Charlie Granberg lämnade ju Stockholm – och ”härdsmältan i Midsommarkransen” – flyttade tillbaks till hembygden, startade bandet tillsammans med sina kompisar och började berätta om saker han upplevt och iakttagelser han gjort i sin omgivning. Om drömmar som aldrig går i uppfyllelse, om att förgäves sträcka sig efter saker som inte finns inom räckhåll, om hur ondskan regerar och de goda alltid misslyckas.

Men därmed påstår jag inte att Evil Will Prevail är något för dysterkvistarna, Nej, detta är tio sånger som gjuter mod i lyssnaren, med sina vinande tvillinggitarrer, sångstämmor som kämpar för att få utrymme och ett tungt, men aldrig överarbetat, sväng, i perfekt harmoni med de fina texterna. Det är rockdramatik som sydstatsbanden önskar att de hade på repertoaren, men som de numera bara kan drömma om.

Ja, till slut framstår Charlie Granberg och bandet som Skandinaviens mäktigaste svar på Bruce. Detta är ett album att älska – säger jag, som alltså inte varit överförtjust i sydstatsvarianten, men som nu inser att ljuset kommer från norr.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Rockdramatik andra kan drömma om

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!