Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 april - vecka 16
Nöje

Hårt arbete bakom maxat cirkusliv

Cirkus är inte bara glitter och glamour. Det ligger många timmars hårt arbete bakom varje föreställning.Nöje Plus följde Cirkus Maximum en helt vanlig dag.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Cirkus Maximum är i Värmland och många förväntansfulla barn – och även vuxna – ska få uppleva hisnande trapetskonster och spexande clowner.

Nu på 2000-talet är cirkus en genomarbetad produktion. En storslagen show.

– Det ska vara en show som passar alla åldersgrupper. Vi satsar väldigt mycket på just produktionen, allt ska löpa hela vägen som på ett snöre. Varje år har vi nya artister i vår uppsättning. Det går inte att bjuda på gamla nummer, säger Helena Schicht, turnéledare för Cirkus Maximum.

Hon har arbetat med Cirkus Maximum sedan 1996 och började resa med cirkusen för elva år sedan. Att det blev cirkuslivet för hennes del var lite av en slump.

– Jag liksom halkade in på ett bananskal, nej kanske inte riktigt så, men jag började jobba i cirkusdirektör Bengt Källquists ridsportaffär då han en dag sa: ”Nu åker jag i väg med cirkusen på turné, där inne har du cirkuskontoret, fixar du allt som har med cirkusen att göra medan jag är borta?” Och sedan dess är det heltid med cirkusen, säger Helena.

Att det är många trådar som ska hållas ihop för att allt ska klaffa under föreberedelserna är den ständigt ringande mobiltelefonen i Helenas ficka ett bevis på. Som turnéledare har hon fullt upp med att boka annonser inför kommande föreställningar, svara på frågor från personal och artister, skicka biljetter och tusen andra saker som ska fixas.

I år är Cirkus Maximum ute på turné för 29:e året och man har en omsättning på 30 miljoner kronor. 100 personer följer med cirkusen under året, barn och fruar inräknat. Den yngsta i resesällskapet fyller snart två år och den äldsta är 60 år. Förutom artisterna sysselsätter cirkusen ytterligare ett 60-tal personer. Det är djurskötare, tekniker, musiker och administratörer. I Cirkus Maximums orkester ingår åtta musiker förutom kapellmästaren Krysztof Majewski. Artisterna är sammanlagt 20 stycken och kommer bland annat från Ukraina, Brasilien och Tyskland.

Med tanke på att Cirkus Maximum lägger stor vikt vid att förnya sig och bjuda publiken på aktuella nummer åker cirkusdirektören Bengt Källquist varje år runt i Europa för att boka in nya artister till nästa års föreställningar.

Utöver det får Cirkus Maximum också tips om nya artister från kollegor runt om i världen.

– Jag får dagligen cirka fem mejl från artister som söker jobb. Men vi bokar sällan in någon som vi får mejl ifrån utan det är via kontakter eller att vi själva sett artisterna uppträda. Fast i år har vi gjort ett undantag. Det är gruppen Gerasymenko, två tvillingar från Ukraina – Paulo och Eugen – som utför fantastiska kaskadörnummer. De skickade oss en video med sitt nummer och vi föll direkt, berättar Helena Schicht.

Årets cirkusshow bjuder på elva nummer, finalnumret inkluderat, och under säsongen kommer Cirkus Maximum att besöka 156 platser runtom i Sverige – från Kiruna i norr till Ystad i söder. Det innebär cirka 194 förställningar under perioden 30 mars till och med 18 september och för att transportera runt material, personal, artister och alla djur krävs det ett 40-tal lastbilar plus artisternas egna vagnar eller husvagnar.

Innan alla artisterna intar manegen krävs många timmars förberedelser. Redan klockan halv sex börjar de åtta djurskötarna med att utfodra alla djuren och är cirkusen redan på plats där kvällens föreställning ska äga rum startar arbetet med att få upp tältet.

Tältmästaren Marek Lewicki inleder med att mäta ut var tältmasten och tältpålarna ska stå och slås ned, därefter reses masterna.

När tältet, efter fyra timmars arbete, väl är på plats är det musikernas tur att ställa i ordning sitt podium. Sedan ska manegen och publikens sittplatser arrangeras – i dag är det inga bänkar som gäller utan bekväma stolar med ryggstöd. Därpå är det artisternas tur att kontrollera sin rekvisita och göra eventuella övningspass inför kvällens nummer.

Inte förrän vid lunchtid lägger sig lugnet. Till och med djuren tar sig en siesta innan kvällens allvar börjar.

Trapetsgruppen The Flying Costa, med paret Arnaldo och Isabel da Costa samt Adrian Ramos och Adriano de Quadra, utför dubbla och trippla saltomortaler i flygande tempo i det klassiska trapetsnumret som alltid finns med under en cirkusföreställning.

Gruppens medlemmar kommer från Brasilien och England. Arnaldo da Costa har jobbat som cirkusartist i 12 år och med den nuvarande gruppsammansättningen i några år.

– Vi har varit på turné i Skandinavien förut men det är första gången vi är i Sverige. Det är lite kallt nu men det blir väl varmare hoppas jag, säger Arnaldo da Costa. Vi trivs väldigt bra med att jobba i de nordiska länderna, tillägger han.

• Hur kommer det sig att ni valde att turnera med Cirkus Maximum?

– Vi blev tillfrågade om vi kunde vara med under årets turné och då det är den största cirkusen i Sverige tyckte vi att det passade oss och tackade ja, säger Arnaldo da Costa.

När årets turné är slut i september återvänder Arnaldo da Costa och hans familj till Brasilien.

Även de övriga artisterna åker hem till sina respektive länder för att nästa år återkomma till något av länderna i Norden eller övriga Europa.

Klockan börjar närma sig showtime. Artisterna gör en sista koll av sina arbetsmaterial, byter om till scenkläder och sminkar sig. Tältpersonalen ser till så att allt är på plats, teknikerna kontrollerar ljus och ljud och cirkusdirektören Bengt Källquist går igenom kvällens program med berörd personal. Alla känner av stundens allvar.

Det är dags att öppna entrén och släppa in alla förväntansfulla cirkusbesökare.

Showen kan börja.

Rätta oss
1 / 10
Cirkus Maximum kommer till stan med alla sina artister och djur. Välkommen hälsar den exotiska kon av släktet Watussi.
2 / 10
Skylten högst upp på tältet är på plats och nu återstår att få upp tälttaket och dess väggar.
3 / 10
Det blir mycket klättrande på ställningar och hängande i linor när väggarna till tältet ska på plats.
4 / 10
Trapetsgruppen The Flying Costa bjuder på svindlade trapetskonster med dubbla och trippla saltomortaler. Från vänster Adriano de Quadra, Isabel da Costa, Adrian Ramos, och Arnaldo da Costa.
5 / 10
Yngst bland djuren är den endast en månad gamla zebraungen.
6 / 10
Sex kameler och tre lamor ingår i flocken bland alla de andra 44 djuren på Cirkus Maximum.
7 / 10
Cirkusplatsen bjöd på vattenpölar och lera. Vilket innebar smutsiga tältsidor som rengjordes av Igar Bursau.
8 / 10
Turnéledare Helena Schicht har fullt upp med att boka annonser inför kommande förställningar, svara på frågor från personal och artister, skicka biljetter och tusen andra saker som ska fixas. Men cirkuslivet är ett liv hon älskar att leva.
9 / 10
Att få upp det stora cirkustältet tar cirka 4 timmar och kräver ett antal män som var och en har olika uppgifter under hela proceduren.
10 / 10

Årets show består av 10 stycken framträdanden

Don Christian & Bianca, glaskonsert

Gerasymenko Brothers, kaskadörnummer

Maximums exotiska djur

Hästdressyr

Wolfgang Lauenburger med sina hundar

Diorio, motorcykelshow

Atlantis, akrobatik

Clownen Don Christian

The Flying Costa, trapetsgrupp

Max Weldy , komiker och trampolinartist

Cirkus Maximum har föreställning i Arvika i kväll och i Karlstad lördag/söndag

Aktuell artikel (1 av 1)
Hårt arbete bakom maxat cirkusliv

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!