Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Nöje

Fem värmländska filmer på väg mot festivalerna

En glassätande Rafael Nadal i Värmland, möhippa på Arvikafestivalen. Och lite Lars Lerin. Nöje Plus tar en närmare titt på fem kommande filmer som siktar på de stora filmfestivalerna.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Den spanske tennisstjärnan Rafael Nadals agent fick ett oväntat besked för ett tag sedan. Karlstadsbördiga Monne Lindström upplyste honom om att hon gjort en animerad kortfilm, där den atletiske grusspecialisten Nadal far till Värmland med en blond trebarnsmamma. Med en husvagn i skogen som bas lever Nadal och trebarnsmamman rövare en tid innan plikten åter kallar för Nadal. Trebarnsmamman, ja det är Monne Lindström själv det. Och Anyone for tennis? är en av fem filmer som presenteras när Film i Värmland i morgon håller intern visning på Arenan i Karlstad.

– Jag utgår från mig själv. Jag såg honom på tv för ett antal år sedan när han tävlade i Båstad och blev väldigt förtjust. Han har en väldig kraft och energi som smittade av sig på mig, som gjorde mig kreativ.

Det började som en hobby, berättar Lindström. Hon började leta efter bilder på Nadal och gjorde digitala kollage.

– Från en liten naiv idé växte projektet till en djupdykning i vem personen Nadal kan tänkas vara. Jag satte även in mig själv i de där miljöerna och vi var bland annat ute i världen och reste. Det är inte meningen att filmen ska vara rolig på det sätt som det kanske låter. Trebarnsmamman är lite trött på vardagen, livet är lite monotont och hon lämnar allt för tennistävlingen i Båstad där hon träffar Rafael. De delar en ananas split och sedan rasar han med henne till skogarna där de bor i en husvagn. Där är de vilda och galna, fria från en massa plikter. Som kossor på grönbete!

– Grejen är ju att möten mellan trebarnsmammor och tennisstjärnor inte händer i verkligheten. Nu träffas de helt odramatiskt och jag skulle vilja se mer av sånt både i verkliga livet och i filmer.

Monne Lindström är grafisk formgivare och konstnär i botten. Anyone for tennis? är hennes första film och även om hon gjort enklare animationer åt ett produktionsbolag tidigare så har arbetet med filmen utvecklat henne mycket.

– Det har varit en väldigt intensiv period. Jag kunde egentligen ingenting från början och utgick från att det skulle bli en ganska enkel animation. Filmen är uppdelad i fyra akter. Vardag, Båstad, Skogen och Avslut. Jag brukar vara i Årjäng på somrarna och Glaskogen där har gett mig mycket inspiration.

• Var du intresserad av tennis innan du såg Rafael Nadal?

– Jag tittade lite men inte överdrivet mycket. Nu försöker jag se hans matcher, han spelar en dynamisk och rolig tennis.

• Vet du om han har sett filmen?

– Vi har informerat staben genom hans agent och upplyst dem om vad vi håller på med. Vi fick svaret att de tycker det är roligt men att de inte vill bli inblandade. Men jag tror inte att jag gör någon illa, hoppas inte det. Det är ju en animerad film som är väldigt humoristisk, skruvad och absurd.

Carina Ekman på Film i Värmland, som är samproducent till filmerna, är mycket tydlig med att lördagens filmfest är av internt slag. Filmerna får nämligen inte visas för allmänheten innan de skickas som tävlingsbidrag till filmfestivaler.

– Men visningen är utsåld ändå bara på de vi har i kontaktnätet.

• Hur mår värmländsk film?

– Jag tycker den frodas ganska bra. Det finns ett kluster av filmare som stöttar varann. Vi har ju två väldigt bra utbildningar, manuslinjen vid Broby Grafiska och filmlinjen på Molkoms folkhögskola. Det som är lite extra roligt är att fyra av de här fem filmerna är gjorda av kvinnor. Det är inte direkt vanligt och det snackas mycket i branschen om att det inte är så lätt för kvinnor att slå sig in. Men kortfilm och dokumentärfilm har alltid varit områden som fler kvinnor väljer, snarare än långfilm.

Rätta oss
1 / 1
Rafael Nadal äter glass i Värmland i Monne Lindströms animerade film Anyone for tennis?
Aktuell artikel (1 av 1)
Fem värmländska filmer på väg mot festivalerna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!