Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Nöje

"Det här känns som rätt väg att gå"

En långfilm inspelad i Ransäter.Efter fyra år är Stina Bergmans Du sköna redo att möta publiken.Nästa vecka får den premiär – på Pirate Bay.
Artikeln fortsätter efter annonsen

”Det här känns som rätt väg att gå”

– Växer man upp med lugnet skruvar man nog gärna till det. Vi letade dramatik i allt omkring oss, säger Stina Bergman om uppväxten i Ransäter.

För drygt en vecka sen hade hennes långfilm Du sköna smygpremiär på Bio Rio i Stockholm. Filmen spelades in sommaren 2006. I Ransäter. I och omkring husen, längs med den väg där Stinas barndomshem ligger, och längs med den väg där hon numera också bor med sin egen familj. Det är bara några hundra meter mellan de båda stugorna och knappt en halvmil därifrån ligger bron. ”Här står flickorna med rött hår och spottar från bron över älven. De är aldrig hemma hos varandra. Inte ens om det regnar. En dag flyter något upp till vattenytan. Men frågan är om något som aldrig varit saknat kan återfinnas?”, står det bland annat på Du skönas hemsida.

– Allt började med en tanke. Jag ville utgå ifrån mig själv och sen vrida till hela historien, samtidigt som jag ville berätta en historia om utanförskap och gemenskap bland tjejer, säger Stina.

Om en vecka kommer Värmlandspubliken – och världen – att kunna se det färdiga resultatet. Fredagen den 17 september klockan 18.30 har Du sköna offentlig premiär på Bio Rio i Stockholm och på The Pirate Bays frontsida. Och klockan 20.00 samma kväll visas den på Värmlands Museums innergård i samband med Kulturnatten i Karlstad.

– Filmen har ju egentligen legat färdig i två år och jag kände, efter att ha testat så många olika vägar med distributörer, tv och filmfestivaler, att det här var rätt sätt att göra det på med Du sköna. Det är ingen superkommersiell film, men jag tror att många kommer att tycka om den.

Uppslaget till att göra just på det här sättet – och låta filmen få offentlig premiär på The Pirate Bay – fick Stina efter att ha följt Malmöbaserade manusförfattaren och regissören Hanna Skölds arbete med filmen Nasty Old People.

– Jag vet att Hanna blev inspirerad till att göra sin film efter att hon hade hört om arbetet med Du sköna. Hon tänkte väl ”kan hon så kan jag också”. Sen körde Hanna sitt eget race fullt ut. Nasty Old People hade också premiär på Bio Rio, samtidigt som den hade offentlig premiär på The Pirate Bay, och jag har haft mycket kontakt med Hanna och diskuterat och fått råd om hur man skulle kunna gå till väga för att göra på ett liknande sätt med Du sköna, säger Stina.

Liksom Nasty Old People kan publiken följa arbetet med och utvecklingen för Du sköna via filmens hemsida, facebook och på en blogg. Nasty Old People, som hade offentlig premiär på The Pirate Bay, i oktober ifjol har i dagsläget över 40 000 nedladdningar bara där. Filmen har dessutom spridits till ett flertal andra torrentsiter, översatts till 15 olika språk, samt visats på flera stora filmfestivaler. Däribland Göteborgs filmfestival och filmfestivalen i Milano.

– Det råder ju ganska många delade meningar om The Pirate Bay. Men om man sätter en så kallad Creative Common-licens på filmen, och alla som har upphovsrätt är med på det, då är det helt lagligt att visa och sprida filmen via nätet på det här sättet. Och för mig, liksom för de andra som har jobbat med Du sköna, så känns det här som rätt väg att gå. Filmen måste ut.

Du Sköna beskrivs som en surrealistisk rysare i en febrig sagovärld, en historia om vänskap och utanförskap, familjeband och blodsband.

I en by vid en älv bor fyra rödhåriga flickor och en råttfärgad.

Uppgivna mödrar och frånvända fäder.

En hora och hennes hallick.

Och så en ungkarl.

– Ursprungsidén till filmen fick jag när jag och min kille reste runt i Portugal. Vi hade fått tips om ett ställe som skulle vara helt fantastiskt vackert, men hamnade helt fel och orkade inte resa vidare just då. Så jag låg en hel dag i ett sunkigt område, vid en annan älv, och skrev ned alla tankar.

Efter hemkomstenfrån Portugal tog Stina kontakt med Åsa Björklund som hon pluggat tillsammans med i Göteborg. Gemensamt, genom en intensiv mejlkonversation, jobbade de sedan fram ett manus utifrån Stinas tankar och karaktärer.

– Man kan känna att filmen är värmländsk och väldigt mycket Stina. Sen har hon lagt till sin historia. Vi höll på och mejlade fram och tillbaka i ett år innan vi till slut sökte pengar på idén, och fick ett nej. Och så fortsatte det steg för steg. Vi sökte pengar på manuset, och fick ett nej, och sådär höll det på parallellt med att vi jobbade vidare.

Film i Värmland gick dock in som samproducenter och via Ransätersfestivalen, som Stina är med och arrangerar, kom hon i kontakt med det då nystartade norska filmproduktionsbolaget Egne som tände på filmidén. Och tack vare att bland andra Nordisk film post production och Norsk filmstudio gick in och bidrog med ekonomiskt stöd så kunde den biten finansieras.

– Vi hade 21 inspelningsdagar totalt. Först spelade vi in halva filmen, sen var det två veckors ledigt då jag kunde gå igenom allt material och se vad som behövde kompletteras, innan vi fortsatte. Och teamet var väldigt bra, de omtagningar vi hade råd med, de fick jag göra.

De flesta av skådespelarna är lokalt förankrade förmågor som har jobbat, eller jobbar, på Västanå Teater. Liksom större delen av teamet. Och alla som hade möjlighet ställde upp ideellt på sin privata semester.

– Filmen har kostat nio miljoner att göra, om man räknar på att alla ska få betalt. Sen kommer inte alla att få betalt, men jag har skrivit upp vad varje arbetsinsats skulle ha kostat och självklart är det så att de pengar som filmen drar in de kommer att betalas ut till de som medverkat. Bara för att man väljer att distribuera en film på det här sättet, vi nätet, så innebär det inte att man frånsäger sig rätten att få betalt. Vill exempelvis tv visa den sen så får de betala.

En annan alternativ inkomstkälla, som också Hanna Sköld använt i och med lanseringen av Nasty Old People, är en paypal-knapp på filmens hemsida och blogg, vilket gör det möjligt för människor att donera pengar till projektet.

– Ekonomin är såklart viktig, men just nu är det viktigaste att Du sköna kommer ut och får möta en publik. Och jag är övertygad om att en stor del av den här filmens publik finns på nätet. Dessutom finns det en stark vilja bland dem som delar film att sprida just den här typen av filmer. Kanske att Hannas film och Du sköna kan göra sitt till, kanske att det kommer en rad filmer efter det här som går samma väg för att möta sin publik.

Man kan känna att filmen är värmländsk

Vill exempelvis tv visa den sen så får de betala.

Rätta oss
1 / 2
Ransätersbaserade manusförfattaren och regissören Stina Bergman testar nya vägar. Nästa fredag har hennes långfilm Du sköna världspremiär på Bio Rio i Stockholm, Värmlands Museum i Karlstad och på The Pirate Bays frontsida. ”Det här var rätt sätt att göra det på. Det är ingen superkommersiell film, men jag tror att många kommer att tycka om den.”, säger hon.
2 / 2

Ålder: 33 år

Familj: Sambon Rune och sönerna Jim och Marko.

Filmer: Kortfilm: Johansson, Marie (2001), Solkatten (2003), Le Bikini (2008). Dokumentär: En Jens (2000), Svalda ord (2002). Musikvideo: Cry on (2005), Långfilm: Du sköna (2010)

Gör just nu: Föräldraledig från studierna på Masterprogrammet, Filmisk gestaltning, på Film och fotohögskolan i Göteborg.

Kommande filmprojekt: Jobbar med två långfilmsprojekt. Kärlek kan vänta – ett manus som jag skrivit tillsammans med Peter Kilgårdh och något som man kanske kan beskriva som en Indisk roadmovie. Jag vill inte säga för mycket men den handlar om två kvinnor på flykt undan rättvisan utan att egentligen vara brottslingar. Och efter kommer människor med förvirring och blottade hjärtan. I en jakt där ingen vet vad de jagar och ingen kan vinna, men slutet kan bli gott.

Aktuell artikel (1 av 1)
"Det här känns som rätt väg att gå"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!