Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Kultur & Nöje

Maria Andersson från Klässbol ny riksspelman

Det finaste man kan få. Så beskriver Maria Andersson från Klässbol det silvermärke som nu gjort henne till fjärde värmländska kvinna att kunna titulera sig riksspelman sedan 1933. På lördag åker Maria till Mora för nominering och uppträdande. – Det finns inte någon stark spelmanstradition i Klässbol så det känns häftigt att ha gjort något eget för bygden, säger hon.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är inte någon liten bedrift att spela hem sitt silvermärke. Dagen som Maria Andersson spelade upp inför juryn var hon den enda som tilldelades silvermärket, den utmärkelse som krävs för att få kalla sig riksspelman. Det är Zornmärkesnämnden som varje år arrangerar uppspelningar i Mora och det finns flera graderingar. Maria Andersson hade sedan tidigare bronsmärket och diplom.

– Det här är ingenting man får i första taget. Det finns de som spelat upp ett tiotal gånger utan att ha fått silvermärket. Det var inget jag räknade med, det känns stort och jag går bara runt med ett leende på läpparna.

Hon har så klart övat mycket, men nervositeten kom ändå. Juryn ska förbli neutral och inte applådera.

– Jag blev jättenervös men tänkte att jag bara ska gå in och ha kul. Man ska spela något dansant men det är ju ingen som dansar så jag fick leva mig in i det.

Maria spelade först tre låtar med värmländskt ursprung och sen fick hon välja en fjärde. Alla uppspelningar förevigas i Svenskt visarkiv.

– För mig som person är detta det finaste man kan få. Fint och hedersamt eftersom uppgiften för en riksspelman är att föra spelmanstraditionen vidare.

Hon räknar det till att hon är den 49:e värmlänningen som fått silvermärket och den fjärde kvinnan, sedan märket upprättades 1933. På lördag reser Maria tillbaka till Mora för att uppträda i folkdräkt och få sin nominering av juryn.

– Först då förstår jag nog vad som faktiskt har hänt.

Maria Andersson gick på kommunala musikskolan i Arvika och ser Alf Olsson från Svanskog, som tilldelades guldmärket 2009, som sin läromästare.

– Det var han som lärde mig låtar och uppmuntrade mig. Han var med mig nu när jag spelade upp. Detta är mycket tack vare honom.

Rätta oss
1 / 1
Maria Andersson från Klässbol kan numer titulera sig riksspelman. FOTO: Privat
Aktuell artikel (1 av 1)
Maria Andersson från Klässbol ny riksspelman

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!