Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Kultur

Välbesökt konstrunda i övre Fryksdalen

Fryksdalen ”badade” i sol under påsken vilket gynnade Övre Frykens konstrunda.– Vi har haft väldigt många besökare, säger Solveig ”SolSieg” Ueltzhöfer-Nygvist, som ställde ut vid Berga gård i Lysvik.
Artikeln fortsätter efter annonsen

I år bjöd konstrundan på 26 stationer från Östra och Västra Ämtervik i söder till Vägsjöfors i norr. Arrangemanget inleddes i fredags och avslutades på söndagen.

Som vanligt gällde det för besökarna att hålla utkik efter den numer välkända vägvisaren – skylten med den röda vargen. När den dyker upp längs vägen betyder det att en av konststationerna finns i närheten.

Ett av stoppen längs rundan fanns vid Finnkulturcentrum i Torsby där ett 20-tal medlemmar i konstföreningen Fri Form bjöd på måleri, foto, textilkonst och skulpturer på temat naket. 120-150 besökare per dag under fredag och lördag är Gunilla Åberg och Birgitta Brorson i Fri Form nöjda med.

– Det är bra, säger de när VF tittar in under söndagen.

Torsbyborna Stefan och Karin Larsson tillhör de som kommit hit. Paret gillar konstrundan.

– Ett trevligt arrangemang. Det är kul att det händer något i bygden, tycker de.

Gunilla Åberg berättar att besökarna får rösta på det konstverk de tycker mest om och att det bland de röstande lottas ut en tavla av Sonja Amneteg.

Utanför herrgården där Finnkulturcentrum inryms gassar solen. Några mil söderut, vid Berga gård i Lysvik, är det om möjligt ännu vackrare. Från höjden där gården är belägen bjuds betraktaren en magnifik utsikt över Fryken.

– Det här är en fantastiskt vacker plats, säger Solveig Ueltzhöfer-Nyqvist.

Hon står och småpratar med besökaren Jan Axelsson.

– Hittills har vi haft totalt 700 besökare och då är det ändå några timmar kvar innan vi stänger, fortsätter Solveig vars konst är välkänd och omtyckt.

Under rundan visar hon ett urval måleri, skulpturer och keramik. I rummet intill kan de som vill titta närmare på skinnkläder designade Katarina Gustavsson och damastvävar av Sensy Gregebo.

– Jag har hållit på med skinndesign och tillverkning av skinnkläder i tolv år men det är första gången jag är med i rundan, berättar Katarina.

Evert Carlsson och Ingrid Andersson med Galleri Träsmak i damfotbollsmetropolen Mallbacken, öster om Lysvik, har också hållit på i många år med sin konstutövning. Här kan konstrundans besökare bland annat se Everts omtyckta och uppmärksammade väggskåp i olika utföranden samt Ingrids akrylmåleri där motiven ofta är träd, blommor och ängar. Galleriet har även plats för gästutställaren Kerstin Osterman, Skattkärr, som bland annat gör collage med hästmotiv. Den här gången visar hon också målningar med lemurer samt bilder med annorlunda blommor.

– Jag tycker om att göra fantasiblommor, säger Osterman, en av deltagarna i Övre Frykens konstrunda 2013.

Rätta oss
1 / 5
Välkände keramikern, målaren och skulptrösen Solveig Ueltzhöfer-Nyqvist visade sin konst vid Berga gård i Lysvik där Jan Axelsson var en av besökarna.
2 / 5
Skulpturer tillverkade och designade Solveig Ueltzhöfer-Nyqvist.
3 / 5
Målningar av Ingrid Andersson, Mallbacken.
4 / 5
Kerstin Osterman, som ställde ut vid Galleri Träsmak, gör gärna collage med hästmotiv men målar också bland annat lemurer.
5 / 5
De här bilderna av Björn Östlund tillhörde det som ingick i Fri Forms utställning vid Finnkulturcentrum i Torsby.
Aktuell artikel (1 av 1)
Välbesökt konstrunda i övre Fryksdalen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!