Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 24 november - vecka 47
Kultur

Tre generationer i Munkfors

Tre generationer Göran i samma utställning. Ransäter-Munkfors konstförening kan inte vara annat än nöjd med sin höstutställning som inleds i dag på gamla brukskontoret.– Det här blir en utställning utöver det vanliga, säger Gudrun Boström, medieansvarig i föreningen.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Gerd Göran, Hällefors, har fyllt 92 år men målar åldern till trots dagligen. Inspirationen hämtar hon i den egna trädgården och på ängarna.

– Jag har alltid naturen och blommorna med mig i tankarna, säger konstnären som har målat hela livet.

Genom åren har hon skapat oerhört många målningar.

– Det stämmer. Jag är produktiv och har fortfarande lust och energi, förklarar hon och tillägger att hon alltid varit förtjust i starka, ljusa färger som rött, blått, gult och grönt.

Gerd säger att hon gläds åt att för få ställa ut tillsammans med dottern Malin Lager och hennes barn Maria och Emelie Lager.

Några direkta likheter i sin konstutövning har de inte.

– Det är slående hur olika vi faktiskt är i våra uttryck. Men vi respekterar varandras syn på konst och sporrar varandra, säger Malin Lager.

Hon är textilkonstnär bosatt i Göteborg. Under utställningen visar hon bland annat sina stora textilporträtt.

– Jag jobbade mycket med måleri tidigare men textil har jag hållit på med sedan 1983. Jag arbetar med symaskinen och gör stora bilder men även många mindre.

Hennes porträtt i storformat ingår i en serie.

– Jag fick en idé som jag kallar Se människan, säger Malin Lager.

Maria Lager, Alingsås, ägnar sig för sin del åt måleri. Hon gick ur konstskolan 1990 men kom igång med skapandet på allvar först 1998.

Målningarna hon visar bygger på intryck hon fick när hon var i Kalifornien. Motiven är människor som rör sig i abstrakta omgivningar som låter fantasin avgöra vad bilden egentligen föreställer.

– Jag såg människor som gick på stranden och det tog jag kort på. Sen så gick det ett par år innan jag visste vad jag skulle göra av det. Det är den lilla människan i det stora landskapet, säger Maria och tillägger att hon också gärna målar tavlor med hus.

Den fjärde utställaren, Emelie Lager, Göteborg, är fotograf och bildkonstnär. Hon startade eget för fyra år sedan.

Hennes bilder inspireras ofta av tv-spel.

– Äntligen har jag utvecklat den teknik jag vill ha. Mina bilder är inte photoshopade utan jag använder ljuset, rekvisita och filter för att effekter. Grejen är att det är ett fotografiskt hantverk, säger hon.

Utställningen inleds i dag och pågår till den 23 oktober.

Rätta oss
1 / 5
Gerd Göran – vars målning skymtar i bakgrunden – har sällskap av fotograferande dotterdottern Emelie Lager, dottern textilkonstnären Malin Lager samt målande dotterdottern Maria Lager under utställningen i Munkfors.
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5
Aktuell artikel (1 av 3)
Tre generationer i Munkfors

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!