Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 20 augusti - vecka 34
Kultur

Tankar om tiden nu och förut i Galleri Björken

Att Uppsalakonstnären Arnold Bunge har många tankar om tid råder ingen tvekan om. På golvet i Galleri Björken i Sunne bibliotek ligger ett antal klockor tillsammans med lite andra föremål. På väggarna hänger tavlor med ålderdomliga symboler.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Förut kämpade jag med att få tiden att räcka till. Numera, efter en dramatisk händelse, har jag mer ett filosofiskt accepterande av tiden, säger konstnären.

Förut var han också en traditionell landskapsmålare, bland annat av Gotlands hedar och hav. En katalog från danska konsthallen Louisiana och en utställning av aboriginernas konst gav honom en aha-upplevelse. Han började intressera sig för både ”ursprungsfolken” och för ”spåren av de som fanns innan”, i Sverige förstås hällristningarna.

Hos det han kallar ursprungsfolken har han hittat ett annat, cirkulärt tidsbegrepp, präglat av samhörigheten mellan levande och döda liksom mellan den egna gruppen och naturen. Drömtid, säger han, och kallar den turnerande utställning som nått Sunne för Drömspår.

– Jag är inte någon new ageare. Jag känner bara förståelse, längtan och avundsjuka mot de som har det här tidsbegreppet, försöker Arnold Bunge förklara.

Installationen kring tiden, som utöver klockorna består av sand, ett nät, en resväska och ett foto av hans mormor, får besökarna gärna komplettera med egna gamla klockor och texter om tiden, säger han.

Och om man nu ändå ska tala om kalendertid hålls vernissagen på lördag varpå utställningen pågår hela maj månad.

Rätta oss
1 / 1
En av Arnold Bunges tidsbilder.
Aktuell artikel (1 av 4)
Tankar om tiden nu och förut i Galleri Björken

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!