Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 augusti - vecka 34
Kultur

Succéhöst i Säffle

Säffleoperan har slagit alla rekord med årets uppsättning Annie get your gun, och går för första gången med vinst. Mycket av framgången tillskrivs stjärnskottet Klara Nilsson i titelrollen. Så nu har hon dels bokats som ny Anna i Värmlänningarna i Ransäter, dels hälsats välkommen tillbaka till Säffle nästa år.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Som det ser ut nu är hon med i nästa produktion, säger Ulrika Skålén, en av de två lyckliga producenterna bakom Annie get your gun.

Definitivt klart är att det kommer att handla om musikalen Hur man lyckas i affärer utan att egentligen anstränga sig.

Men ansträngt sig har föreningen Säffleoperan verkligen gjort för att ro hem årets succé. Den gångna helgen var det final för den skjutglada Annie, med en inlagd extraföreställning för att bereda plats åt alla som bestämt sig sent.

– Vi har haft 8 200 besökare, så det är inte många stolar som stått tomma. Tidigare har vi i bästa fall haft uppåt 5 000, säger Ulrika Skålén.

– Än vet vi inte exakt hur stor vinsten blir, men den kan bli rejäl – uppåt en miljon!

Och det är verkligen vad Säffleoperan behövde, efter fjolårets missräkning med Tiggarens opera då man gick 350 000 kronor back trots en rejäl insats från kommunen, och trots affischnamn som Janne ”Loffe” Carlsson och Carina Lidbom i bärande roller.

– Med de indikationer vi fått från kommunen om minskat bidrag framöver var det här ett ödesår för Säffleoperan, konstaterar Ulrika Skålén.

Hon och Tobias Norelius – tidigare ordförande i föreningen – har delat på uppgiften som producent, både debutanter i den rollen. Deras gemensamma övertygelse var att det nu gällde att klara sig utan kända profiler, rekryterade utifrån, som kostar mer än de smakar.

– Vi stack lite ut hakan när vi bestämde oss för att titta i de egna leden – även om man också måste stötta upp med några namn utifrån.

Och utifrån kom alltså Uppsalatjejen Klara Nilsson, nyexaminerad från Musikalakademien i Umeå, och slog alla konkurrenterna vid Säffleoperans audition. Uppsättningens Frank Butler, Ture Norrby, är musikalartist från Göteborg, Ken Roulette som Sitting Bull kommer från skånska Perstorp.

Men en av de som tidigare varit med och sytt kläder, sömmerskan Ljilja Ellison, fick förtroendet att göra kostymdesignen, med den äran. Scenografen Cajsa Branchetti hör hemma i konstnärskollektivet Not Quite i Fengersfors.

– Det räknar jag som hemma, säger Ulrika Skålén bestämt.

På samma sätt ser hon på att regissören kom från Karlstad och föreställningens Charles Davenport från Kil. Åt egna dansaren Johanna Norelius uppdrogs att göra koreografin – första gången för henne i den omfattningen.

– Hela tiden har vi alla arbetat nära varandra och diskuterat det vi gjort. Vi har blivit ett sammansvetsat gäng.

Vad gäller publiken har nysatsningen på teatertåg varit lyckad; det var bara svårt att hitta extravagnar att hänga på! Teatertågen från Göteborg, som har en längre tradition, har också varit nästintill fullsatta.

Och alla – inklusive recensenterna – har fallit för Klara Nilssons begåvning och charm.

Däribland Suzanne Carling, sen många år regissör för Värmlänningarna i Ransäter. Hon ”såg direkt” att Klara Nilsson är en Anna, och kontrakterade henne för den sextionde upplagan av folklustspelet med premiär på midsommarafton. Inför jubileumsåret planeras för övrigt en bearbetning av verket, skriver hon i ett pressmeddelande som andas stor belåtenhet över värvningen.

Rätta oss
1 / 2
Klara Nilsson har charmat alla i rollen som Annie hos Säffleoperan under hösten. Hennes nästa engagemang i Värmland blir som Anna i Värmlänningarna till sommaren!
2 / 2
Aktuell artikel (1 av 1)
Succéhöst i Säffle

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!