Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Kultur

Stora frågor på liten yta

I en lekstuga i krokarna utanför Årjäng finns Värmlands ”näst minsta” galleri. Där finns också Joyce Overheul från Nederländerna. Med sitt verk ”Dr. Pill” lovar hon att man får svar på alla sina problem.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det hela är ganska tokigt. I ett pyttelitet hus finns ett megastort piller och en film som är 24 timmar lång. Samt en inbjudan till en klubb som inte finns.

Trots att galleriet är så litet har konstnären Joyce Overheul hittat dit.

Hon fokuserar på deltagande och manipulation genom internet och andra sociala medier.

– Jag skickade ut en förfrågan på nätet om daglig medicinering för att se om jag skulle få svar, berättar Joyce.

Projektet kallades för ”Dr. Pill”, och hon fick massor av gensvar. Folk skickade sina läkemedel till henne och hon framställde ett piller av alla ingredienser.

Ett enda stort megapiller som ger bot på allt. Men hur fungerar det?

Jo, det innehåller 142 aktiva ingredienser. Äter man det dör man med detsamma. Då har man inte längre något att oroa sig för. Problemen är då ur världen med andra ord.

Egentligen måste vissa av pillrets ingredienser skrivas ut av läkare. Till exempel innehåller det bland annat Ritalin. Men Joyce har fått alla läkemedel direkt av folk som ville delta i projektet.

På grund av detta fick inte Joyce ta det med sig utanför Nederländerna. Men ett piller i exakt samma storlek och form finns på plats i en glasmonter.

– Egentligen är det olagligt, men det är i konstens namn, säger Joyce.

Hon har också skapat en exklusiv medlemsklubb på nätet. Den är så exklusiv att ingen kan bli medlem, och ingen vet vad medlemskapet innebär. Ändå har flera hundra anmält sitt intresse.

Man kan se hennes film också, som heter ”iFollow”. Den är 24 timmar lång och oklippt. Det är en slags dokumentation av en kvinnas vardag. Där får man delta i precis allt hon gör, från toalettbesök till disk.

– Jag ville undersöka vad som händer när vi börjar dela med oss av allt till omvärlden. Vad tänker man som betraktare och hur agerar den som delar med sig, säger Joyce.

Utöver de redan nämnda finns även ett verk som heter 10x2000.

– Det är tio målningar komprimerade till 2000 plast pixlar och 20 färger. De ser ut ungefär som pärlplattor, konstaterar David Nordström som är gallerist.

Galleriet och utställningen är minst sagt ovanligt och värt ett litet besök, bokstavligen talat.

Off the Hook Gallery är öppet mellan fredag 27 juli fram till söndag 29 juli.

Rätta oss
1 / 6
David Nordström och Joyce Overheul står på trappan till galleriet. Lekstugan hör till familjens sommarstuga. Namnet får det av sitt ursprung. Stugan byggdes av Davids morfar Bengt ”Kroken” Nilsson. Byggt av Kroken – där av det engelska namnet ”Off the Hook”. Det är också en ordlek med uttrycket ”avkroken”, som betyder långt borta, eller avsides.
2 / 6
Den exklusiva medlemsklubben som är så exklusiv att det inte går att bli medlem.
3 / 6
Bilden av Mona Lisa är komprimerade till 2000 plast pixlar och 20 färger och ingår i konstverket ”10x2000”.
4 / 6
5 / 6
6 / 6
Aktuell artikel (1 av 1)
Stora frågor på liten yta

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!