Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 23 maj - vecka 21
Kultur

Slumpen styr hennes bilder

Hon börjar med abstrakta uttryck i akvarell och fortsätter med tecknade detaljer.Värmlandsbördiga Göteborgskonstnären Anneli Pihlgren vill ha utmaningar i skapandet.Från och med i dag visas hennes utställning Very Welcome Mr Rorschach i konsthallen på Sundsbergs Gård i Sunne.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Teman som lust, förlust och minnen står i centrum i Anneli Pihlgrens arbeten. I hennes akvareller och blyertsteckningar spelar slumpen och omöjliga konstellationer en existentiell roll.

Bilderna präglas av såväl melankoli som ömsint humor.

– Jag lämnar mycket åt slumpen. Jag börjar med färgen, lite lekfullt, utan att ha en aning om vad det ska föreställa. Sedan växer det fram ett tema, säger Anneli Pihlgren.

– Jag jobbar instinktivt. När jag lika gärna skulle kunna avsluta försöker jag göra det svårt för mig genom att placera ut något nytt. Och så tvingar det mig att fortsätta.

Ett exempel är en blå bubbla som förvandlats till två människors andedräkt.

Många verk får ligga i flera år innan hon känner att de är avslutade.

Som konstnär beskriver Anneli sig själv som berättande med inte övertydlig.

Utställningens titel – Very Welcome Mr Rorschach – uppmanar betraktaren att själv bidra till motivet och berättelsen med den egna fantasin.

Rorschachtestet är ett personlighetstest som lockar fram bilder ur betraktarens undermedvetna.

– När man tittar på mitt måleri är det som att göra ett sådant test. Man får tänka själv, säger Anneli Pihlgren som är uppväxt i Karlstad och i dag har sin ateljé vid vattnet i Göteborg.

Hon är utbildad på konsthögskolan Valand och konstakademin i Helsingfors och jobbar vid sidan av sitt eget skapande som gästlärare på olika konstskolor.

Med på utställningen i konsthallen på Sundsbergs Gård finns också rena blyertsteckningar. Bland annat i en serie där tolv tavlor knyter an till varandra, och delar av motiven upprepas.

– Serien handlar om vara mitt emellan, ett slags tillstånd där man inte vet var man befinner sig, berättar Anneli Pihlgren.

Dessutom har hon med sig en hel kartong med 560 installationer i form av små blommor av papper. En del av dessa arrangeras så att de står ut från väggen och bildar en spiral som åskådaren ska sugas in i.

Anneli Pihlgren är under hösten även aktuell med utställningar i Åmåls konsthall samt på Göteborgs konstmuseum.

Utställningen i Sunne pågår till och med sista oktober.

Rätta oss
1 / 4
I Anneli Pihlgrens akvareller och blyertsteckningar spelar slumpen och omöjliga konstellationer en existentiell roll. Från och med i dag visas hennes utställning Very Welcome Mr Rorschach på Sundsbergs Gård i Sunne.
2 / 4

• Rorschachtestet för diagnostik av personlighet och psykiska störningar lanserades 1921 av den schweiziske psykiatern Hermann Rorschach. Testet består av tio bläckplumpsbilder i svartvitt och färg med mångtydiga figurer, former och färger. Genom analys av de föreställningar och tankar som väcks hos den som betraktar bilderna vill man få en inblick i personlighetens sammansättning och dynamik.

• Rorschachtest bygger på dåtidens aktuella teorier om fantasi, upplevelse och muskelrörelse, på psykoanalys samt på Jungs inställningstyper.

(KÄLLA: NE)

3 / 4
4 / 4
Aktuell artikel (1 av 2)
Slumpen styr hennes bilder

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!