Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 23 maj - vecka 21
Karlstad

Nu får färgen chansen

På gymnasiet utbildade han sig till flygmekaniker. Sen gick han en mediautbildning, därpå ett par konstskolor, jobbade med tv, nu som byggarbetare…Jörgen P Karlsson skrattar lite när han ska beskriva sig själv och vad han gjort fram till nu. Fram till det han nästan betraktar som sin första separatutställning som målare.– Men jag kallar mig konstnär, det gör jag.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ingen tvekan om den saken. Sen flera år är han invald medlem i Värmlands Konstnärsförbund, har medverkat vid flera höstsalonger och en rad andra samlingsutställningar, fick årets upplaga av Värm­­lands Konstförenings ungdomsstipendium.

– Jag fyllde 40 i år!

Men huvudsakligen är det video han haft som sitt konstnärliga uttryck, foto ibland, performance och installationer.

De stora målningar han nu hängt upp i Galleri Konst i Karlstad har ingen sett förr; det skulle man ha kommit ihåg.

För här exploderar färgen formligen. Hänger rentav i sjok från dukarna, inbillar man sig, tills Jörgen förklarar att det är silkepapper som klistrats på väven under akrylen för att just ge yta.

– Det handlar mycket om färg, ja. Jackson Pollock är favoriten, med sina flöden, säger han.

– Expressionistiskt, halvabstrakt med föreställande element, brukar jag själv beskriva det.

Där finns en del återkommande symboler: de amerikanska F16-planen, de stora elefanterna – som står för styrka och intelligens – och solrosorna, symbol för dyrkan. Enstaka textade ord. Kompositionselement som också blir till titlar på målningarna.

Onekligen känns det som en stor ”debut”.

Helt avhåller sig Jörgen dock inte från att visa video. Dagtid, under galleriets öppettider, visar han självporträttet ”The studio” på en liten monitor, kvällstid ska det rulla en slinga på en stor duk i galleriets fönster! Ljudverket ”Storfors 1:9” kompletterar hans del av utställningen.

För ensam är han inte; det är ingen separatutställning. Till att fylla galleriets andra rum har han bjudit med en ”skolkamrat” från åren på Örebro Konstskola, Anna Ekholm, fortfarande Örebro.

I jämförelse är hennes miljöbilder diskreta, drömska, minimalistiska – tills man går nära och ser att det finns mer under den målade ytan, tecknade konturer som sen lämnats därhän.

– Jag är väldigt intresserad av evolutionsläran, och bland annat hur människan anpassar sig till de urbana miljöerna, förklarar hon sina motivval.

– Men jag vill inte att mina målningar ska lämna ett färdigt svar, de ska vara tydliga men också otydliga. Samtidigt jobbar jag också med det måleriska, försöker få fram intressanta ytor – precis som man gör i det abstrakta måleriet.

Under studietiden på en engelsk konsthögskola var det just så Anna målade, helt abstrakt.

Men de åren innehöll också mycket resor till europeiska huvudstäder. Och när hon kom hem till Sverige igen blev fotona därifrån plötsligt intressanta.

Inte så att hon tecknar och målar av, rakt upp och ner. På en av hennes målningar strömmar människor upp ur en tunnelbaneuppgång – i Köln – men hamnar i vatten, med en abstrakt skogsrand i bakgrunden.

Ingen säker tillvaro, konstaterar Anna, som gett målningen utställningens längsta titel: Konstiga märkliga dagar då ingenting hände ingenting viktigt men ändå allt.

Rätta oss
1 / 2
Det är stort och det är färgstarkt när Karlstadskonstnären Jörgen P Karlsson ställer ut sitt måleri i Galleri Konst i Karlstad. Annars är han mer känd som videokonstnär.
2 / 2
– Roligt att du frågade om just denna, säger Anna Ekholm – och avslöjar därmed sin egen flerbottnade favorit.
Aktuell artikel (1 av 8)
Nu får färgen chansen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!