Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 16 januari - vecka 3
Kultur

Närproducerad mat poppis på konstrundan

Den sextonde upplagan av Övre Frykens konstrunda inleddes på långfredagen. Nytt för i år är att fyra matproducenter deltar vilket tycktes tilltala besökarna.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Att göra bra närproducerad mat är en konst och ett hantverk, säger Cari Mogren Robberts vid Persfolk gård i Bjälverud.

Totalt har konstrundan i år 28 ”hållplatser” från Vägsjöfors i norr till Östra och Västra Ämtervik i söder.

Vid Galleri Träsmak i Mallbacken strömmade besökarna till redan från öppningen klockan 12.

Här huserar träsnidaren Evert Carlsson och hans fru Ingrid Andersson. Evert, som innehar gesäll och mästarbrev som möbelsnickare, är mest känd för sina speciella väggskåp i olika utföranden.

– Jag gör aldrig två likadana utan varje skåp är unikt, berättar han och visar runt i utställningslokalen.

Utöver skåpen gör han skulpturer i trä och emaljtavlor. Hustrun Ingrid ägnar sig för sin del åt oljemålning – motiven är ofta landskapsbilder.

– Jag är ute mycket och fotograferar och hittar på så sätt motiv. Sedan målar jag under vintern, säger hon.

Som vanligt under rundan finns en gästutställare vid galleriet och i år är det Kerstin Osterman, Skattkärr.

Hon målar hästbilder i akryl men använder även en annan teknik för att avbilda djuren hon älskar.

– Jag gör till exempel collage med hjälp av bland annat gamla tidningar, säger hon och tillägger att hon sedan flera år ägnar sig åt konstutövandet på heltid.

VF tackar för sig och lämnar rummet med den sköna kaminvärmen.

Utanför dörren visar det sig att morgonens millimetertunna snötäcke smält bort.

Färden går vidare till Torsby där ett besök vid Prostgårdslagårn väntar. Som vanligt finns här en samlingsutställning, ett slags ”smörgåsbord”, över konstrundans utbud.

I folkvimlet står Ann Sörensen och Åsa Magnil, Karlstad.

De berättar att de på väg upp genom Fryksdalen tog en paus vid Länsmansgården i Sunne för förmiddagsfika med tillhörande macka.

– Vi ska nog stanna till på 15 platser innan dagen är slut, säger Ann och Åsa som planerar att handla en del föremål.

– Jag vill ha nåt i keramik, avslöjar Ann.

– Jag är ute efter en av Kerstins Ostermans hästbilder, säger Åsa.

Från Torsby styr vi kosan söder ut.

För oss och andra som är osäkra på var utställarna finns gäller att hålla utkik efter skyltar och den röda vargen.

Vid den norra infarten till Bjälverud, en mil söder om Torsby, dyker den välbekanta figuren upp vilket förkunnar att målet, Persfolk gård, finns i närheten.

På gården producerar makarna Cari och Lennart Robberts bland annat charkdelikatesser.

– Det kommer folk hela tiden. Det är en strid ström, säger Cari när hon hälsar välkommen.

Parets gårdsbutik har funnits i 1,5 år.

Där säljs örtblandningar och bland annat älgkorv, bresaola, cognacsmarinerad biff och lufttorkat älgkött av innanlår – allt tillverkat för hand i det egna charkuteriet.

Mängden besökare inne i den lilla affären visar att konstrundans nya inslag är populärt.

– Mat och kultur hör ihop. Att göra bra mat är ett hantverk, säger Cari och Lennart och tillägger att de kommit med i rundan för att stanna.

– Vi lägger ner mycket tid på våra produkter och vill hitta kunder som söker det lilla extra. Det betyder jättemycket för oss att komma fram i såna här sammanhang.

Fotnot: Konstrundan pågår till och med söndag.

Rätta oss
1 / 6
Lennart och Cari Robberts vid Persfolk gård i Bjälverud hade trängsel i gårdsbutiken under konstrundans första dag.
2 / 6
Vid Galleri Träsmak i Mallbacken välkomnade träsnidaren Evert Carlsson besökarna som på gården också kunde titta på målningar av hans hustru Ingrid Andersson och av gästutställaren Kerstin Osterman.
3 / 6
Här är några av Evert Carlssons föremål – längst fram en bag in wood.
4 / 6
Älgkorv och cognacsmarinerad biff är en del av delikatesserna som produceras vid Persfolk gård.
5 / 6
Den röda vargen visar som vanligt vägen till utställarna.
6 / 6
Samlingsutställningen i Prostgårdslagårn i Torsby är en bra utgångspunkt inför rundturen bland de 28 ”hållplatserna”, tycker Ann Sörensen och Åsa Magnil, Karlstad.Blommor och landskapsbilder är Ingrid Anderssons kännetecken.
Aktuell artikel (1 av 1)
Närproducerad mat poppis på konstrundan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!