Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Kultur

Johan och Henrik har utställning ihop

Det var genom medlemskapet i Värmlands konstnärsförbund som konstnärerna Johan Gaellman och Henrik Malmborg fann varandra. Och trots att de är så olika har de nu en utställning tillsammans, på Galleri Konst i Karlstad, med start i morgon, fredag.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Johan ställer ut stora tuschteckningar som ”glidit över” i ännu större skulpturer i papier-maché och som vid första anblicken kan te sig lite skrämmande.

– Men om du betraktar den från en annan vinkel blir den annorlunda, konstaterar Johan om utställningens största skulptur.

Den visar vad som händer när man blandar VF och NWT – och kanske även en eller annan corn flakes-förpackning – berättar Johan och syftar då på den papier-maché som skulpturen är gjord av.

Johan tycker att det är ett tacksamt material att arbeta med. Blir han missnöjd med någon del av en skulptur är den oftast enkel att ta bort och ersätta med en ny.

Den är inte heller svår att få torr om man, i likhet med Johan och hans familj, bor i ett hus utanför Molkom, som är utrustat med luftvärmepump. Men visst kan det bli trångt vid köksbordet när Johan torkar skulpturer där...

Skulle utställningspubliken finna Johans konstverk alltför groteska kan Henrik Malmborgs fotokonst erbjuda meditation och vila. Han kallar dem för ”meditativa abstraktheter” och säger att de är resultatet av en önskan att få kontakt mellan känslor och tankar.

– Kameran är mitt verktyg, men jag får ofta höra att mina bilder är måleriska, säger Henrik.

Motiven kan vara den spirande växtligheten i grannens trädgård eller de spännande former som uppstår i en kompost när allting faller ihop och dör.

Bilderna är mestadels i färg, men dit har Henrik nått via ”mörkare perioder”, då hans bilder var ganska dystra och mest i svart-vitt:

– Men det gäller ju att hitta ljuset i tillvaron och finns det inte så skapar man det.

Henrik har studerat design och multimedia, men kom sedan underfund med att han ville göra egna saker och inte arbeta åt andra. Sedan 2008 ägnar han sig åt konstfotografi och tycker nu att han hittat en egen stil.

Johan är intresserad av att ”se saker i ögonvrån” – uppfatta sådant som man inte har full kontroll över. Målet har inte varit att bli konstnär, däremot att få syssla med något som känns meningsfullt.

– Det är roligt om någon tycker om det, men det är inte utgångspunkten, säger Johan.

För några år sedan skulle han och syrran Carina ordna en midsommarfest och bestämde sig då för att göra en dockteater.

Det resulterade i Fridas dockteater, som brukar ge tio femton föreställningar per år.

– Men nu har syrran fått lite ont om tid så nu är jag på jakt efter en annan medspelerska. Och så har jag en del idéer om dockteater för en äldre publik.

Utställningen på Galleri Konst i Karlstad pågår till och med 28 januari.

Rätta oss
1 / 3
Henrik Malmborg visar fotokonst och Johan Gaellman skulpturer och teckningar på en gemensam utställning hos Konst i Karlstad, med start i morgon, fredag.
2 / 3
Intresset för dockteater tror Johan Gaellman har stor betydelse för de skulpturer av papier-maché som han skapar.
3 / 3
Aktuell artikel (1 av 1)
Johan och Henrik har utställning ihop

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!