Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 18 december - vecka 51
Kultur

Hon lade vantarna på priset Årets vackraste Värmlandsbok

”Vinterblomster”, om de nålbundna vantarna från Dalby, var förra årets vackraste Värmlandsbok. Det är Föreningen Värmlandslitteratur som står för utmärkelsen – som för fjärde gången ges till formgivaren Anita Stjernlöf-Lund.Hedersomnämnanden får konstboken ”Christian Eriksson – bildhuggare” och guideboken ”Möten med finnskogar”.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Ända sedan 1980 har föreningen bedömt och belönat värmländska böcker för deras grafiska form.

– Det är ju annars inte så vanligt att formgivning uppmärksammas. Den brukar kallas den tysta konstarten. Man ska inte synas själv, konstaterar Anita Stjernlöf-Lund.

Det handlar om hantverkskänsla, den som typograferna förr stod för men som formgivarna tagit över.

– Vinterblomster har kvalité i allt: linnebindningen, bokmärkesbandet och förstås innehållet och bilderna, säger Barbro Järliden som representerar kulturvetenskapen i juryn.

Övriga ledamöter är forna bibliotekarien Eva Fredriksson och formgivaren Marie Söhrman – som även framhäver papper, typsnitt och proportioner.

För innehållet står tidigare hemslöjdskonsulenten Elisabeth Jacks Svantesson, som under många år dokumenterat Dalbyvanten och dess upphovskvinnor. Åtskilliga vantar finns avbildade i boken, skala 1:1.

– Och det var själva vanten som avgjorde formatet, berättar Anita Stjernlöf-Lund om ”höjdarboken”.

Med pappersvalet – två olika sorter – och layout har hon velat poängtera kontrasten mellan vantens värme och snöns kyla.

– Kvalitetskänslan ska gå tillbaka till kvinnorna som gjorde vantarna, är hennes förhoppning.

Senast Anita, med företaget Bild, Text & Form, fick utmärkelsen Vackraste Värmlandsboken var år 2004 med boken om Det gröna huset i Skåre. Men hon har också fått en rad hedersomnämnanden – som kan ge till en eller flera böcker per år.

Boken om Christian Eriksson har gjorts av två av hans barnbarn, Ann Eriksson och Kylle Årling, varav den förstnämnda stått för den grafiska formen.

– Otroligt vackra bilder, som är omväxlande placerade och välavvägda mot texten, säger Marie Söhrman.

– Lite av en coffee table-bok, men som också är värd att läsa.

”Möte med finnskogar” är tvärtom gjord för att stoppas ner i stora fickan, med extra mjuka pärmar. Den beskriver alltså skogsfinska besöksmål i mellersta Skandinavien, med kartor, text och vackra bilder av museifotografen Lars Sjöqvist.

Det är Värmlands museum som tillsammans med Torsby finnkulturcentrum står som förläggare, och museets formgivare Anne-Marie Haakana som får ta emot hedersbetygelsen i samband med Föreningen Värmlandslitteraturs årsmöte på lördag.

”Ett utmärkt exempel på hur estetik och god funktion i samverkan kan ge ett strålande resultat”, står det i juryns motivering.

Rätta oss
1 / 2
Anita Stjernlöf-Lund har formgivit förra årets vackraste Värmlandsbok, som Elisabeth Jacks Svantesson huvudsakligen står för texten till. Dalbyvanten handlar den om.
2 / 2
Ett hedersomnämnande får Värmlands museums formgivare Anne-Marie Haakana för den både vackra och lätthanterliga guiden till skogsfinska besöksmål.
Aktuell artikel (1 av 1)
Hon lade vantarna på priset Årets vackraste Värmlandsbok

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!