Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 23 maj - vecka 21
Kultur

Här är årets kulturminnen

2010 är över – ett kulturår som präglats av en hel del turbulens på riksplanet kring de kulturpolitiska målen, skrotningen av inarbetade institutioner, kulturkofferten och dess otillräckliga innehåll, mångkulturen…I Karlstad har det satsats: grävskopan i jorden för utbyggnaden av teatern, trots fördyringar av projektet. Ett kongress/konserthus snart klart. Frågan om en konsthall i Karlstad dras däremot i långbänk – alltmedan Värmlands Museum fått styrelseorder att spara pengar.Här är lite av allt vi har skäl att minnas från det som snart är i fjol.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Årets jubilar: Gustaf Fröding, 150 år, firades med besked, med poesi- och musikprogram, teateruppsättningar i både Karlstad och Kristinehamn, ny basutställning på Alsters herrgård, utställning på Värmlands museum, skivsläpp, böcker – och en påkostad Frödingfestival som ösregnade bort.

Årets jubilar II:Arvikamusikern Lars Zetterqvist, också 150 år, firad med flera musikfester, utställningar – bland annat Rackstadsmuseets om den musikaliska Rackenkolonin – och bok.

Årets åldringar: Ensemblen i Värmlandsoperans ”sångdrama” Evigt ung, som hade bejublad premiär i juni och som snart spelade för fulla salonger. Omstart i februari för er som inte fick plats!

Årets chock:Säsongen hade i princip bara börjat när Marc Broos offentliggjorde sitt beslut att den skulle bli den sista för Alma Löv museum.

Årets glada överraskning: Clowninslaget i Västanå Teaters midsommarnattsdröm, tillsynes oförutsägbart men noga inrepeterat och omöjligt att värja sig emot.

Årets par: Vår egen dansbandskung Christer Sjögren och teaterns gossen Ruda, Thorsten Flinck. Flinck bjöd in Sjögren till en roll i Strindbergsdramat Fadren, för TV4. Sjögren kontrade med att ta med Flinck i duett hos Skavlan.

Årets skilsmässa: Målaren Lars Lerin och Alma Löv-skaparen Marc Broos, bästa vänner sedan hur många år som helst och närmsta grannar sen två, hamnade i en konflikt så djup att den ledde till total brytning och Lars Lerins flytt. Sorgesamt!

Årets hemvändare: Lena Cronqvist, som lät ställa ut både målningar inne i Värmlands Museum och skulpturer i museiparken under hela sommaren.

Årets svikare: Gunnar Svensson, som lämnade sin boklåda och ”sitt” utmarksmuseum i glesbygdens Ransby för att installera sig i en vindskupa i Gröndal, i södra delen av storstan Stockholm.

Årets jobbytare: Stefan Westling slutade på Kristinehamns konstmuseum – där han varit drivande bakom arbetet med att göra Panncentralen till året-om-konsthall – och gick till ett jobb på Region Värmland.

Årets ögonöppnare: Konstnären Jörgen P Karlsson, Värmlands konstförenings ungdomsstipendiat, var missnöjd med hur hans videokonst presenterades i höstsalongen på Rackstadmuseet: en enda film, föreställande ett stirrande öga. Desto gladare vid ”debuten” som utställande målare hos Konst i Karlstad. Häftigast i år, tycker överraskade jag.

Årets mest repriserade: Karolina Nolin som ställde ut i Galleri Kvadraten i Kristinehamn i februari, Hotell Frykenstrand under Övre Frykens konstrunda, Sliperiet i Borgvik i juli, hemma under konstrundan i Karlstad, hos Konstfrämjandet i oktober, samt i Rum på Plaza både vår och höst – det är hon själv som arrangerar de populära endagsutställningarna.

Årets näst mest…: Maria Vildhjärta Westerberg, som ställde ut i Cyrillusrummen under vårvintern, på Heidruns under sommaren, i Galleri Runnevålen i Kil i oktober, medverkade i rundan Värmlands hjärta under 1 maj-helgen och gjorde en idéträdgård i Rottnerosparken i juni.

Årets nykomling: Sliperiet i Borgvik, Kultur i ett hus. Oscar Magnusson satsade rejält, på ”glasmästaren” Kjell Engman, och fick mod att gå vidare mot en ny säsong.

Årets traditionsbärare: Ulla Nilsson firade 30 år som keramiker med att inviga ny verkstad på förfädernas/föregångarnas Stortorpet strax utanför Arvika.

Årets färgbad: Björn Wessmans utställning i Panncentralen i Kristinehamn under våren – glödheta franska landskap.

Årets fyrklöver: Joakim Johansson, Johannes Wessmark, Jonatan Ahlmark och Johan Damm, fyra värmlänningar i Liljevalchs vårsalong = rekord.

Årets hattar: von Echstedska gårdens sommarutställning med norska modisten Mona Strand.

...och mössor: Konsthantverkarna Karlstads utställning ”Mössan – lite på örat” mitt i kallaste vintern.

Årets auktion: Lars Lerin drog ihop till husköpet genom att sälja 82 konstverk hos Auktionsverket i Karlstad, men tänkte sig inte att de skulle bilda en utställning…

Årets Värmlandsförfattare: Titeln gick visserligen till Torleif Styffe, sålunda prisad vid den värmländska bokmässan. Men årets storförfattare är ändå Sven Smedberg, Mangskog,med en diktbok, en om släkten Zetterqvist och en om Klässbols linneväveri på årets meritlista.

Årets mord: Ninni Olofsdotter Schulmans ”Flickan med snö i håret” gick hårt fram i Hagfors med omnejd.

Årets groupies: Berit von Scheven, Christina Ward och Carin Söderlind, som följer tibetanske munken Geshe Pema Dorjee i spåren – senast ”hem” till Dalai Lama. Berit von Scheven gav till och med ut en bok om honom.

Årets ”outning”: Serieförfattaren Malin Biller avslöjade sin pappas övergrepp i välförtjänt prisade ”Om någon vrålar i skogen”, från barndomen på Hammarö.

Årets bokläsare: Stefan Holm, f d höjdhoppare, som tog plats i den skönlitterära Augustprisjuryn.

Årets amatörer: Folkteatern Järnet övertygade i Bernardas hus i början av året. Detta inte sagt för att sänka duktiga Värmlandsteatern (Tribadernas natt, Vinter i Lönneberga med mera), som trots allt har helt andra resurser…

Årets hjärtekrossare: Kjell-Åke Wennsten, judisk frukthandlare i Säffleoperans Cabaret, som älskade sin Fräulein Schneider med sådan värme i röst och ögon att man själv smälte – och nästan grät vid det bittra slutet.

Årets brott: Konstnären Anna Hedstrand föll och bröt benet – på flera ställen – efter sin vernissage på Galleri Konst i Karlstad i februari. Bengt Olson hann inte ens dit: han bröt foten hemma i Paris strax före sin i september.

Årets resa: Värmlandsoperans sinfonietta åkte till Kina, bussades och flögs runt i landet i en svindlande takt, bodde flott och sjabbigt, åt gott och… mindre smakligt, kämpade med att få med sig och få fram instrument till alla, blev sjuka i olika ändar av kroppen, framträdde för en publik som INTE stängde av sina mobiltelefoner – gjorde succé, skrev autografer och fick minnen för livet med sig hem.

Rätta oss
1 / 13
Ögonöppnare: Jörgen P Karlsson hos Konst i Karlstad.
2 / 13
Jubilar: Gustaf Fröding förstås.
3 / 13
Groupie: Berit von Schewen.
4 / 13
Nykomling: Oscar Magnusson och Sliperiet.
5 / 13
Traditionsbärare: Ulla Nilsson, keramiker i Långvak.
6 / 13
Färgbad: Björn Wessman i Panncentralen.
7 / 13
Årets chock var beskedet från Marc Broos att sommarens lyckade utställning på Alma Löv blev den sista.Strax visade det sig hänga ihop med årets ”skilsmässa”, den mellan honom och Lars Lerin.
8 / 13
Resa: Sinfoniettan till Kina; här repas det.
9 / 13
Repriserad: Karolina Nolin ställde ut flitigt.
10 / 13
Hemvändare: Lena Cronqvist ställde ut i både museum och park.
11 / 13
”Outning”: Malin Biller gjorde seriebok om sin familjehistoria.
12 / 13
Författare: Sven Smedberg skrev tre böcker, här med diktmusan och barnbarnet Saga.
13 / 13
Åldringar: Ann Sigurdson och Björn Eduard, under tillsyn av Anna-Maria Krawe.
Aktuell artikel (1 av 1)
Här är årets kulturminnen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!