Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 24 juni - vecka 25
Kultur

Fräsch säsongstart på Runnevålen

Glas i fruktiga färger. Blommor på papper och duk.Kils konstförenings första utställning i Galleri Runnevålen efter sommaruppehållet är just somrig.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Louise Olsson, född i Grums och numera bosatt i Göteborg, är glaskonstnären. Olga Karlsson, född i Sankt Petersburg och numera boende i Kil, är målaren – återkommare till galleriet.

Louise Olssons fräscha glasobjekt har värmlänningarna tidigare kunnat se på utställningar i både Karlstad och Grums – för att inte tala om hennes kulor som säljs lite här och där.

Sättet att arbeta med en blandning av klarglas och färgat glas, i den teknik som kallas underfång, började hon med redan vid glas- och keramikskolan på Bornholm, där hon tog sin examen 2003.

– Jag tycker att färgerna tillför glaset något mer, konstaterar hon.

Men hon vill inte bara att hennes föremål ska vara dekorativa; de ska inte bli stående i något skåp, utan användas.

En del av dem ser rent utav ut som om de redan tagits i bruk. Där står en skål som verkar vara till hälften fylld med tomatsoppa, en karaff med apelsinjuice, ett fat med – mangopuré, kanske? Väldigt läckert.

Efter examen har Louise jobbat som assistent åt glasblåsare i både Sverige och utomlands, hyrt in sig i olika hyttor för att blåsa själv och även utbildat sig till gymnasielärare i bland annat glasblåsning.

Men för ett år sedan föll saker och ting på plats: då erbjöds hon möjligheten och gick in som delägare i glashyttan Glascraft i Partille strax utanför Göteborg.

– Det var i den hyttan jag fick mitt första assistentjobb i Sverige, fast den då låg inne i själva Göteborg, berättar hon.

De tre delägarna turas om att blåsa, och hjälper också varandra.

– Så det mesta jag visar här har jag gjort på hyttan.

Och fast hon och Olga Karlsson inte alls kände till varandra tidigare, utan sammanförts av konstföreningen, fungerar deras arbeten i ganska hög grad tillsammans. I synnerhet gäller det Olgas luftiga akvareller; hennes lätt abstraherade blomstermålningar bjuder verkligen in.

Med tanke på publiken har Olga också målat en del Kilsmotiv: Apertin, Fryksforsen, Storgatan… Förutom att hon samlat alla Kils kända fasader i det hon kallar ett Kilspussel, och på samma vis skapat ett Karlstadspussel! Lätt gjort för den före detta arkitekten, för det var till det yrket hon utbildade sig hemma i Sankt Petersburg. 1994 förde kärleken henne och sonen till Kil.

– Och nu har sonen flyttat till Göteborg, förklarar hon de Göteborgsmotiv som också fått plats på väggarna i galleriet.

Utöver akvarellerna visar hon ett par lätt surrealistiska oljemålningar och några klassiska blomsterstilleben.

– Jag ville ha lite retro också, men inte som 1800-tal utan lite modernare. Därför väljer jag akryl, förklarar hon.

Att Olga behärskar diverse medier och arbetssätt vet deltagarna i de många konstkurser hon hållit genom åren, hos flera studieförbund. Vintrarna går huvudsakligen åt till det – plus förstås till att driva det företag som står för försörjningen.

På sommaren blir det mer tid över till det egna målandet.

– Oavsett om jag ställer ut och om jag säljer något målar jag ändå. Det är ett behov, konstaterar hon.

I dag hålls vernissagen i Galleri Runnevålen – vid Kils hembygdsgård – och utställningen pågår sedan i två veckor.

Rätta oss
1 / 1
Olga Karlssons hus och blommor har setts och uppskattats förr – i andra versioner – i Galleri Runnevålen. Louise Olsson har däremot tagit med sig sina glasobjekt dit för första gången.
Aktuell artikel (1 av 1)
Fräsch säsongstart på Runnevålen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!