Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Kultur

Debut på egen hand

Det började för tio år sedan. Laila Carlsson fick en idé när hon läste på universitetet. Hon skrev ner den första meningen, som blev inledningen på romanen Dit där citrusträden blommar. Och när sex av landets förlag tackade nej – mitt i brinnande finanskris – lydde Laila rådet från en kompis och ger ut den själv.– Det gäller att vara envis och att göra klart det som man börjat med, säger hon om sitt tioårsprojekt.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Att det tagit så lång tid beror självfallet på att hon har sysslat med annat, till exempel att utbilda sig till journalist, vilket för övrigt ställde till en del med hennes romanbygge:

– Som journalist ska man ju skriva i presens, romanen var i imperfekt, men då bestämde jag mig för att ändra.

Tempusändringen skedde i början av projektet. Det var när Laila Carlsson kom till Värmland för att göra sin praktik på Sveriges televison, som hon fick tid över att börja skriva på allvar. Hon beskriver sin arbetsmetod som ”helt galen”.

– Jag hade ingen disposition utan kunde skriva på sju olika kapitel samtidigt, men det berodde ju på att jag så gärna ville veta hur det skulle gå för mina huvudpersoner.

Hon konstaterar att det varit roligt att skriva boken, ett oerhört lustfyllt arbete som till stora delar utförts i cafémiljö -– vilket resulterade i att Laila blev stammis på Café Royal! Och det är bara vid enstaka tillfällen som hon känt sig less på romanen, till exempel när hon arbetat om eller lagt till vissa avsnitt.

Till en början hette romanen Den andra kvinnan, men den titeln visade sig vara upptagen – ”sju gånger om” – därför fick det bli Dit där citrusträden blommar.

Romantiteln syftar på Rom. Det är dit som huvudpersonen Kristina planerat att resa, efter att ha abdikerat från den svenska tronen. Men i stället spärras hon in i ett kloster, bland främmande människor. I det verkliga livet är Kristina en psykotisk kvinna i dagens samhälle, som spärrats in på ett behandlingshem för psykiskt sjuka. En annan centralfigur i romanen är Kristinas dotter Irma, som blivit föräldralös på grund av mammans sjukdom.

Trots att det är en berättelse om sorg och saknad och om att vi människor egentligen inte har någon fri vilja, tycker Laila Carlsson ändå att Dit där citrusträden blommar är en hoppfull bok.

– Och det kanske blir en fortsättning, jag vill ju veta hur det ska gå för huvudpersonerna.

Men det viktigaste just nu är att fåt ut romanen i bokhandeln. Via distributionsbolaget Bokrondellen kommer den att finnas tillgänglig för affärerna och så hoppas Laila Carlsson att medverkan vid höstens bokmässa i Göteborg ska ge en del uppmärksamhet.

Även om jobbet som journalist på Radio Värmland i grunden handlar om att berätta en historia, så skriver Laila Carlsson också på flera egna berättelser, som hon inte riktigt vet vart de ska ta vägen.

Det behöver ju inte alltid vara meningen att en enda mening ska bli en roman på 500 sidor.

Rätta oss
1 / 2
Laila Carlssons roman hade länge arbetsnamnet Den andra kvinnan, men det var upptaget av andra romaner, så det fick bli Där citrusträden blommar. ”Oerhört lustfyllt”, säger hon om arbetet med romanen, som pågått av och till under tio år.
2 / 2
När Laila Carlsson hade lagt sista handen vid sin roman, var det inget förlag som ville ge ut den. Därför ger hon ut den själv och väntar nu på att den ska nå bokhandeln och uppmärksammas i Värmlandsmontern vid höstens bokmässa i Göteborg.
Aktuell artikel (1 av 1)
Debut på egen hand

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!