Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Karlstad

Bästa författardebuten i fjol

”Ett brett upplagt debutprojekt”, ”läsvänlig och driven berättarteknik”, ”vältecknade porträtt”, ”mejslar fram intressanta tankar”, ”påfallande skicklig romanförfattare”.Superlativen är många när Föreningen Värmlandslitteratur motiverar varför Laila Carlsson får årets debutantpris à 10 000 kronor.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Det är jätteroligt att några som är vana att läsa har tyckt om min bok, säger Laila – som till vardags jobbar mer med det talade ordet såsom radiojournalist. Sen hösten 2006 är hon reporter på Radio Värmland, men nu under våren programledare och producent för P4 Kultur.

”Dit där citrusträden blommar” heter romanen hon släppte i somras efter runt tio år av skrivande – fast inte sammanhängande, förstås.

– Originalidén försvann på en gång. Mest är det sättet att berätta som blev ett annat än jag tänkt. Men det smög sig också in andra personer som ville ta plats, berättar Laila Carlsson om processen.

Andra personer vid sidan om huvudpersonen Kristina, en kvinna som drabbas av en psykos och tas in på behandlingshem. Själv är hon övertygad om att hon är drottning Kristina, på väg att abdikera och att resa till Rom men nu inspärrad på ett kloster.

– Jag är fascinerad av det här med att vara en eller flera personer, dubbelheten. Och av hennes sökande efter Gud, och krisen det innebär när Gud tystnar.

Jodå, Laila Carlsson är själv en sökare, har varit med i en kristen församling i ganska många år och känner igen den där krisen, bekräftar hon.

Runt Kristina finns psykiatern Wolfgang, dottern Irma, hennes väninna Elise och ett stort antal andra personer som delvis lånat drag av människor Laila stött på i sitt lite skiftande yrkesliv. Eller kanske på kaféerna där hon ofta suttit och skrivit på kvällar och helger!

– Jag har svårt att koncentrera mig hemma, förklarar hon.

– Så jag har varit stammis på de flesta kaféer i Karlstad plus några i Stockholm.

Värmlandsförfattaren bor nämligen både här och där.

Nästan 500 boksidor blev det till sist, utgivna på eget förlag – och med egenhändigt gjort omslag – i blygsamma 300 exemplar, varav hon bara har 20 kvar.

Att många bibliotek har beställt boken tycker hon är extra roligt. Men nu, efter prisandet, är det fråga om hon ska låta trycka fler.

Inte för att det lönar sig något värst; de 10 000 kronor hon nu får i debutantpris täcker egentligen inte ens kostnaderna för den förra utgivningen.

– Skriva böcker är inget man skulle kunna försörja sig på, konstaterar hon.

Vilket inte hindrar att hon fortsätter skriva! Två berättelser håller hon igång.

– Den ena hoppas jag blir en roman vad det lider. Men den har fått stå tillbaka för en annan text, en djupt personlig, inte en roman. Jag vet inte än om den är för privat för att bli publicerad.

Att det blir en roman till önskar sig i alla fall Föreningen Värmlandslitteraturs prisjury Olof Andersson, Lillian Augustsson, Berit Wester och Bengt Åkerblom. ”Boken pekar framåt”, säger de i sin motivering.

Priset överlämnades som avslutning på firandet av världsbokdagen på Karlstads stadsbibliotek i går.

Rätta oss
1 / 1
I vanliga fall är det Laila Carlsson som svarar för intervjuandet, som anställd på P4 Värmland. Nu får hon själv stå i strålkastarljuset, ssom mottagare av det värmländska debutantpriset.
Aktuell artikel (1 av 8)
Bästa författardebuten i fjol

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!