Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 augusti - vecka 34
Kultur

Annie ska fånga publiken

Ett klassiskt dragplåster som Annie get your gun, en charmig skönsjungande debutant i titelrollen och en äkta indian som indian – så ska Säffleoperan fixa teaterhösten. Utan kända namn men med kvalité, och med en medveten satsning på de egna och lokala resurserna.
Artikeln fortsätter efter annonsen

För att stabilisera ekonomin, förstås.

– Ja, men också för att bygga upp vår egen organisation. Så länge vi funnits har vi hyrt in folk för scenlösningar och annat. Nu ska vi försöka bli starkare själva, säger Tobias Norelius, medlem i föreningen Säffleoperan och producent för årets uppsättning.

Både bakom och på scenen ska alltså stå ett gäng föreningsmedlemmar. Vilket inte betyder att proffsen är helt portade. När repetitionerna drar igång den här veckan finns Klara Nilsson från Uppsala, Ken Roulette från Perstorp och Mathias Malte Hallqvist från Kil på plats för att bekanta sig med varandra och sin nya arbetsplats.

23-åriga Klara hann inte ens gå ut från Musikalakademien i Umeå, innan hon i våras åkte till Säffle på audition och i hård konkurrens knep rollen som den skjutglada Annie.

Naturbarnet Annie som utmanar Frank Butler, mästerskytten i Buffalo Bills förbipasserande westernshow, som engageras att följa med på dess vidare färd, och som förstås blir kär i sin konkurrent om mästartiteln och publikens gunst. Självklart inte utan förvecklingar.

– Jag gillar musikalen jättemycket. Det är roligt med en karaktär som är annorlunda, och Annie fanns ju på riktigt, säger Klara och utvecklar:

– Hon är självständig, står på två ben, säger vad hon tycker. Samtidigt som hon är varm, bryr sig om andra människor och tar hand om sina småsyskon.

”Småsyskon” innebär alltså att Säffleoperan än en gång kan fungera som plantskola för unga med scendrömmar; två gäng om fyra barn från nio år och uppåt har rekryterats.

Frank Butler, karl’n som Annie ska försöka fånga med eller utan gevär, ska gestaltas av göteborgske musikalartisten Tore Norrby – än så länge upptagen med att spela i Chess i Danmark.

Mathias Malte Hallqvist, känd från Heja Sverige-gänget, gör rollen som westernshowens manager Charlie Davenport, ”en kul och komisk karaktär”, enligt regissören Ricky Andreis som presenterade hela upplägget för pressen på onsdagsförmiddagen.

Och så då Sitting Bull, Annies beskyddare i showgänget, siouxindian – som spelas av Ken Roulette, kanadensisk indian som sen sju år är bosatt i Skåne.

– Väldigt kul att ha en äkta indian i rollen, tycker Ricky Andreis.

Ken Roulette tycker för din del att det är väldigt kul att göra sin första musikalroll; en gång i tiden studerade han teater i Skottland och hade sen ett litet teaterkompani hemma i Winnipeg, Manitoba. Nu framträder han i såväl shower som andra sammanhang både i Sverige och utomlands för att sprida den indianska kulturen.

Det var för övrigt vid ett sånt tillfälle han sågs av Roger Pontare och rekryterades att dansa bakom sångaren i Melodifestivalen år 2000 – upptakten till att Sverige blev nytt hemland både för honom och för hans son Jesse, bosatt i Hagfors!

Nu får han dansa – i den mån han ska göra det – till ett sjumannaband lett av Harald Lindell och med i princip samma medlemmar som i Cabaret i förfjol. Mängder av kända örhängen finns på notbladen.

Johanna Norelius, mångårig medlem i Säffleoperan, ska svara för koreografin och har rekryterat ett gäng dansare av båda könen, från gymnasieåldern och uppåt. Kostymdesignern Ljilja Ellison är också Säfflebo, medan scenografen Cajsa Branchetti hämtats från Fröskog och konstnärskollektivet Not Quite.

Nu stundar sex veckors repetitioner inför premiären 6 oktober och en spelperiod som sträcker sig till 1 december.

– Av en rolig, charmig musikal som vi tar på största allvar, låter Ricky Andreis lockrop.

Rätta oss
1 / 2
Man får aldrig en karl med gevär, sjunger musikaldebutanten Klara Nilsson i rollen som Annie Oakley. Säffleoperan hoppas däremot att det ska vara rätt vapen att locka och fånga publiken med.
2 / 2
Äkta indianen Ken Roulette och äkta Kilsbon Mathias Malte Hallqvist gör Klara Nilsson sällskap på scenen.
Aktuell artikel (1 av 1)
Annie ska fånga publiken

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!