Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Kultur & Nöje

Filmmusik med hög ambition

Det går att ha en varierande ambitionsnivå på en konsertkväll med filmmusik. Enklast är ju att smeka publiken medhårs och rada upp örhängena efter varandra.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Men kvällens dirigent Peter Nordahl har förmodligen varit medveten om att publiken på Värmlandsoperans serie med abonnemangskonserter – en av landets största, enligt Ole Wiggo Bang – tycker om klassisk musik och väljer hellre drama än behagligt lull-lull.

Det är en utmärkt arbetsmetod, även om man kan vända på operachefens resonemang om musikens betydelse för filmen – bilder kan även förstärka musikens kraft.

Åtminstone infinner sig den känslan i den inledande sviten fronten Kings Row, skriven av Erich Wolfgang Korngold. Men Peter Nordahls pedagogiska idé är förmodligen att peka på hur påverkad John Williams varit av just Korngolds musik när han skrev temat till bland annat Stjärnornas krig.

Jag tycker att orkesterklangen inledningsvis blir alltför svag, men det hänger väl samman med att musiken spelas exakt som det anges i noterna.

Bernhard Herrmans svit med musiken från den berömda duschscenen i Hitchocks Psycho är också en ambitiös ansträngning och violinisten Richard Lazar hanterar temat från Schindler's list på ett mästerligt sätt.

Då är det mer synd om kvällens sångsolister, Cecilie och Christer Nerfont, som får sina insatser reducerade av ett egendomligt ekande sångljud. Och än en gång får man bekräftat vilket klurigt stycke Paul McCartneys Bondtema Live and let die är att få kontroll över.

Att kvällen blir så bra tror jag beror på att man sökt sig utanför den gängse soundtrack-boxen; hellre okänt och välspelat än välkänt och sönderspelat.

Till sist: i programbladet heter orkestern Wermland Operas orkester – vad är det för svengelska? Gör om och gör rätt!

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 3)
Filmmusik med hög ambition

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!