Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Kultur & Nöje

Färgglad popkonst med skuggsidor

Glatt och attraktivt på håll men under ytan finns den mörka skuggsidan. Lite som Laura Palmer i Twin Peaks, resonerar Marcus Mårtenson om sin konst. Han är årets första gästutställare hos Lars Lerin i Karlstad.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Stockholmaren Marcus Mårtenson tillbringade många år av sin barndom i en förort till Manhattan i New York och har en stark relation till USA. Hans tvådimensionella pastellmålningar är också väldigt inspirerade av klassisk amerikansk popkonst och serietidningsestetik.

Tavlorna som hänger inne i gästsalen på Sandgrund är riktiga färgexplosioner och ofta har Mårtenson skrivit dit snärtiga oneliners. På en tavla listar han eventuella konsekvenser med ett drogmissbruk, på en annan vad stress kan leda till. Oftast med en humoristisk underton.

– Dels är konsten självbiografisk men jag försöker även återspegla samhället, det kollektiva. Hur många i dag är som besatta av det yttre, perfektionen, prestationen, middagsbilderna på Instagram. Det finns en glad, perfekt yta men under den finns skuggsidan som folk verkligen inte vill visa upp.

Han gillar direktheten som uppstår i tvådimensionella målningar. Marcus Mårtenson använder sig av pastellkritor och ett par av verken är gamla lastpallar som han har målat på. Kontrasten till Lars Lerins akvareller ett stenkast bort är påtaglig.

– Jag tror att det finns en bra spänning där. Efter att ha varit därinne kan man komma in hit och uppleva något som kan beskrivas som en diametral motsats. Det blir som en resa till en helt annan plats.

Det har gått många år sedan Marcus Mårtenson första gången träffade Lars Lerin. Han hade fastnat framför en tv-dokumentär om den värmländske konstnären och plötsligt en kväll såg han Lerin sitta på en tunnelbaneperrong i Stockholm.

– Jag gick fram och presenterade mig, sa att jag också är konstnär. Tåget var försenat så vi satt ganska länge och pratade. Han var väldigt öppenhjärtlig om sin konst. Ibland när man träffar någon så som man beundrar kan de visa sig vara diviga idioter men han var verkligen inte så.

För ett drygt år sedan dök Lerin upp på en av Mårtensons utställningar i Stockholm och detta ledde vidare till gästutställningen Off night som nu alltså visas på Sandgrund till och med den 16 februari.

Rätta oss
1 / 2
Marcus Mårtenson målar med pastellkritor. ”Det är en ganska dyr variant så jag ruinerar mig i princip.” Till och med den 16 februari är han gästutställare hos Lars Lerin på Sandgrund.
2 / 2
Aktuell artikel (1 av 1)
Färgglad popkonst med skuggsidor

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!