Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 16 augusti - vecka 33
Bio

Trean den bästa delen hittills

När jag för ett par veckor sedan recenserade den undermåliga G.I. Joe: Retaliation så var några av mina invändningar mot filmen dess infantila tilltal, det svaga manuset samt det faktum att G.I. Joe är en alltför anonym actionfigur för den svenska bioduken.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Jämfört med superkändisar som Batman och Superman så väcker G.I. Joe knappast något större intresse hos den breda actionpubliken. Utgår jag ifrån.

Lite av samma anmärkningar skulle jag kunna ha på Iron Man. Den gamle Marvel-hjälten är i Sverige inte lika profilerad som ovan nämnda ikoner. Manusen för de två föregående filmerna har bitvis varit ganska svaga, med intriger som emellanåt känts alltför barnsliga för att tilltala mig.

Men. Ställ Iron Man mot G.I. Joe och plåtniklas trycker till den lilla leksakssoldaten som vore han en gammal bil i en skrotpress. Det är klasskillnad. Lite som järnplåt vs plastfolie.

Trots sina brister skulle jag alltså välja filmerna med Iron Man varje dag i veckan framför actionfiguren Joe. Det gäller även den tredje filmen där Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.) ställs mot sin ärkefiende The Mandarin, spelad av Ben Kingsley.

Givetvis knockas Iron Man ganska tidigt i historien för att i enlighet med hjältefilmens alla regler resa sig på slutet och vinna både spelet och flickan. Nej, jag avslöjar givetvis ingenting. För i filmer som denna betyder inte slutmålet någonting. Det är resan dit som är det viktigaste.

Och Iron Man 3 (2 tim 9 min) bjuder på en riktigt underhållande tripp. Jag tycker till och med att trean är den bästa delen hittills. Hade det inte varit för en något svajig uppstart, där den första halvtimmen sackar i både tempo och spänning, så hade fyran varit given i betyg.

Precis som i de förra delarna så är det Robert Downey Jr. som står för mycket av filmens charm. Superhjältefilmer är egentligen en rejält fånig genre, som i sina sämsta stunder tar sig på alldeles för stort allvar. För att stå ut med dem krävs en spjuver i huvudrollen som kan leverera charmiga sarkasmer med en sorglös attityd. Och för den rollen är Downey Jr. som klippt och skuren. Utan honom hade Iron Man gnisslat i plåtskarvarna.

Överlag vinner actionfilmer på humor. Och det finns mycket av det i trean. Allra roligast är för övrigt Ben Kingsley, som ärkeskurken The Mandarin. Hans scener i filmens andra halva är något av filmens absoluta höjdpunkter. Det är briljant sketchkomik som får mig att skratta högt och längta till att få se om dem på Youtube.

Rätta oss
1 / 1
Roligast är Ben Kingsley som skurken The Mandarin.
Aktuell artikel (1 av 1)
Trean den bästa delen hittills

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!