Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Debatt

Värmland vill, kan och syns!

Landshövding Kenneth Johansson önskar gott nytt 2018

Artikeln fortsätter efter annonsen

”Värmland är på väg att bli en skräpyta”. Jag satte kaffet i halsen när jag läste den dräpande kommentaren av en förståsigpåare från Stockholm i början av året. Med årets nyårshälsning vill jag en gång för alla bevisa motsatsen!

Vi blir allt fler värmlänningar och det byggs som aldrig förr - 2500 bostäder förväntas stå färdiga 2017/2018. Ekonomin är stark, nya jobb kommer till.

Värmlands gröna guld skapar framgång för skogs- och pappersindustrin. Det satsas många miljarder på en ny kartongmaskin vid Gruvön i Grums, norra Europas största industriinvestering. I Uddeholm blomstrar stålindustrin. Trä, papper och stål - stora som små företag går bra och visar framtidstro. Värmland vill!

Vi har ett modernt universitet som bidrar till kompetenshöjning i länet, nu även med juristutbildning. Vi har en ny statlig myndighet, Fastighetsmäklarinspektionen, som bidrar till fler statliga jobb i länet. Lägg därtill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Konsumentverket, Rekryteringsmyndigheten och Elsäkerhetsverket som nyligen utsågs till Sveriges modernaste myndighet – för att nämna fler statliga myndigheter som också har sitt säte i Värmland.

Vi gör många bra insatser på integrationsområdet. Många av våra kommuner är goda förebilder och har kommit långt i arbetet med att etablera nya värmlänningar. Närheten till Norge är viktig och vi har en gränshandel som fortsätter att expandera. Det görs satsningar för en bättre infrastruktur. Ett efterlängtat besked var Trafikverkets förslag på nya slussar i Trollhättan - viktigt för både Vänersjöfarten och värmländskt näringsliv.

Våra värmländska skidanläggningar drar till sig många, inte minst barnfamiljer. I juli var västvärmland värd för världens största orienteringsäventyr, O-ringen, som lockade drygt 15 000 deltagare. I februari förvandlas de värmländska skogarna till en riktig vinterrally-fest. Rally Sweden följs av hundratusentals åskådare på plats och miljontals tv-tittare världen över. Värmland kan!

Naturreservaten intresserar tusentals friluftsturister från hela Europa. Flera reservat har rustats upp och fått ökad tillgänglighet, däribland Hammarö sydspets. I Hovfjällets naturreservat har tre leder blivit kvalitetsmärkta som Värmlandsleder.

Det görs en stor satsning med många miljoner för att alla värmlänningar ska få tillgång till bredband. På klimatsidan väntas nya satsningar genom Klimatklivet som gör att vi kan uppföra fler laddstationer i länet för elfordon.

Våra många kända kulturskatter får folk från hela landet att vallfärda till Värmland. Jag säger bara Västanå Teater, Wermland Opera, SäffleOperan, Sliperiet, Klässbols Linneväveri, Sandgrund Lars Lerin, Rackstadmuseet, Mårbacka, Kristinehamns konstmuseum… Listan kan göras oändligt lång och hyllas av många utanför både läns- och landsgränserna.

Nyligen initierade jag en avsiktsförklaring för att vi tillsammans i länet ska verka för att Finnskogen ska bli världsarv. Sju aktörer har skrivit under på att Finnskogen och finngårdarna är en omistlig tillgång och enorm källa till kunskap som behöver bevaras för framtiden.

Kungafamiljen trivs och mår bra i Värmland. Prins Carl Philip följer Rally Sweden med brinnande intresse. Kung Carl XVI Gustaf besökte i höstas universitetet och Ingesunds musikelever. Drottning Silvia fanns på plats vid vernissagen av Lerins lärlingar och Kronprinsessan Victoria vandrade med hundratals värmlänningar i Glaskogen. Besöken från Kungahuset duggar tätt och ger oss positiv publicitet - nationellt och internationellt. Värmland syns!

Sveriges län behöver varandra. Och Värmland har mycket att bidra med. Vi och andra skogslän står för naturresurser, arbetskraft och många gånger de idéer och framgångar som får Sverige att utvecklas. Därför kan Värmland också bidra till Agenda 2030 – FN:s globala mål för hållbar utveckling. Alla kan inte göra allt - men alla kan bidra med något!

Vi ska inte blunda för att stora utmaningar finns, såsom kompetensförsörjning, urbanisering, och utanförskap. Det ska vi fortsätta arbeta med. Vi lever i en otrygg värld med krig, konflikter och inte minst barn och kvinnor som far illa. Att arbeta för en tryggare och fredligare värld, globalt men även lokalt, är den allra viktigaste utmaningen vi har framför oss. Men låt oss nu på nya året vara stolta över vad vi i Värmland har åstadkommit under 2017. Värmland är möjligheternas län.

Jag önskar alla värmlänningar och vänner av Värmland ett riktigt Gott Nytt År!

Kenneth Johansson

Landshövding i Värmlands län

Rätta oss
1 / 2

Landshövding Kenneth Johansson är stolt över vad som åstadkommits i Värmland 2018. Foto: Arkiv

2 / 2

"Värmlands gröna guld" nämns i samband med både skogs- och pappersindustrin, idrottsevenemang som O-ringen och Rally Sweden, naturreservat och från norr till söder och Kenneth Johansson hoppas även att Finnskogen (bilden) ska blir världsarv. Foto Lars Hedelin.

Aktuell artikel (1 av 8)
Värmland vill, kan och syns!

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!