Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Krönikor

Upp i ottan – slumra ifrån Snövit

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ungefär vartannat år firar jag jul i en liten by i det blekingska kustbandet. Och ungefär vartannat år går jag på julottan i den lilla kyrkan i den lilla byn i det blekingska kustbandet. Det är trevligt med julottan, märker jag. Lite tidigt, men trevligt. Prästen är väldigt glad. Han är – om uttrycket tillåts – som ett barn på julafton. Han pratar om när han var i Födelsekyrkan i Betlehem och läste julevangeliet. Det tror jag att han pratade om för två år sedan också, och det är ju trevligt när man känner igen sig.

En dam läser högtidligt om när Quirinius var ståthållare i Syrien och sen sjunger vi sånger, de flesta är sådana som jag känner igen trots att mina samlade gudstjänstbesök de senaste tjugo åren kan räknas på ena handen. Det är trevligt.

Sen stapplar alla ut ur den lilla kyrkan, var och en går hem till sitt och äter skinkmackor till frukost.

Jag vet inte riktigt var jag vill komma med detta, men när jag tänker på det är nog faktiskt den där julottan ett av de trevligaste ritualerna under julen. Nästan lika trevligt som att somna ifrån Snövit och de sju dvärgarna. Det är nästan som om det skulle vara det julen handlar om. Kanske orkar jag stiga upp om två år igen.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Upp i ottan – slumra ifrån Snövit

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!