Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 april - vecka 17
Krönikor

Tranorna är här

I helgen hörde jag tranorna när jag var ute på morgonpromenaden med hundarna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Från sitt vanliga ställe i viken på Molkomssjön hördes deras ljuvliga "sång". Ett härligt vårtecken och vid Hornborgasjön är de i tusentals så här års.

I år är de lite försenade och det är väl förståeligt att de vände när de kom in över Skåne och möttes av snöstorm. Men nu är det här och i helgen räknande man att det var uppemot 14 000 tranor vid Hornborgasjön som dansade och trumpetade ut sina känslor över av att vara tillbaka i Sverige.

Det är en fantastisk känsla att se alla dessa tranor vid deras årliga rastplats innan de lyfter vidare uppåt i landet. Vi har varit där och att se de komma över husbilstaket på morgon är en obeskrivlig upplevelse. Nästa helg planerar vi att åka dit och vi får hoppas att det är några kvar som kan förgylla vår tillvaro.

Varje år besöker runt 150 000 personer Hornborgarsjön i samband med vad som kallas Trandansen. Besökarna kommer från när och fjärran för att se tranorna bära "ljus i säng". Alltså komma med våren till den kalla Norden, står det att läsa på Hornborgasjöns hemsida. Så vi är inte ensamma om att åka dit och det kan bli trångt på parkeringsplatsen. Det är ett utflyktsmål som jag kan rekommendera. Har ni möjlighet så åk dit och upplev Trandansen live.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Tranorna är här

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!