Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Krönikor

Tjugohundraarton – s(p)å blir det

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ska man skriva en krönika en dag som den här så finns det egentligen bara två alternativ: Antingen ser man tillbaka på det år som flytt eller så blickar man framåt mot det som ligger framför oss. Och det är alltid roligare att spekulera än att minnas, så klipp ur och spara – om ett år har vi facit.

Artikeln fortsätter efter annonsen

2018 blir till exempel året då Sveriges herrar spelar fotbolls-VM för första gången på tolv år. Efter att, enligt gammalt beprövat koncept, vunnit en och spelat två oavgjorda i gruppspelet blir det respass mot ett taggat Brasilien i åttondelsfinalen. Samma Brasilien som i slutändan vinner hela tjottaballongen.

I världspolitiken kommer Donald Trump bli allt tröttare på positionen som den fria världens mäktigaste man och tillbringar mer tid på golfbanan än vad alla tidigare amerikanska presidenter gjort sammantaget. Hela världen, utom en stor samling golfare, drar en suck av lättnad.

På det lokala planet visar det sig att det inte alls var en Muminpark som skulle byggas i Karlstad, det handlade istället om en park med temat Hugin och Munin i form av gigantiska fågelbon ute på Skutberget. Naturvännerna jublar ikapp tills det visar sig att ytterst få ungdomar är intresserade av att sommarjobba som korpar.

Vinter-OS i sydkoreanska PyeongChang avlöper tämligen smärtfritt, trots bojkottinitiativ från politiker som inte förstår varför Nordkoreas huvudstad ska arrangera OS. Dock blir spelen inte lika framgångsrika med svenska ögon som de närmast föregående i Sotji, Vancouver och Turin med blott ett guld, tre silver och två brons. Norge vinner resten.

Höstens riksdagsval föregås av den smutsigaste valrörelsen någonsin och det parlamentariska läget när krutröken skingrats på valnatten är minst sagt komplicerat. I grund och botten handlar det om vilken partiledare som måste bryta sina heliga löften om att inte samarbeta med vem för att ens få ihop en regering. Under tiden som partiledarna försöker kompromissa sig fram till en lösning sätts nationen under förmyndarskap från kungen. Något som visar sig fungera överraskande bra och permanentas.

Efter att Knatte, Fnatte och Tjatte – ja, eller Måns, Frans och Robin – vunnit Melodifestivalen de senaste tre åren blir det kvinnlig seger i årets upplaga när Kikki Danielsson sopar hem finalen på Friends Arena eftersom allt måste vara som det alltid har varit i SVT och hon ju faktiskt har vunnit två gånger förut.

Övrigt i korthet: Det kommer vara marginellt varmare på julafton än på midsommarafton, det noteras minst ett världsrekord i höjdhopp under året, Färjestad åker ut i semifinalen i SHL-slutspelet, Twitter imploderar av trollkonton, ÖDIK vinner division sju, det föds totalt noll nya kungabarn och en kvinna får nobelpriset i litteratur.

För egen del ser jag som alltid nu för tiden fram emot grått nytt hår.

Stefan Holm

Rätta oss
1 / 1

Krönikan siar att 2018 blir året då kungens valspråk "För Sverige i tiden" får en ny innebörd.

Aktuell artikel (1 av 8)
Tjugohundraarton – s(p)å blir det

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!