Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Krönikor

Tips på barnböcker att inte köpa

Vi sitter som vanligt och sjunger Små grodorna och andra fredliga sånger när barnet får för sig att utöka repertoaren.

Artikeln fortsätter efter annonsen

”Den” säger hon bestämt och pekar på sången Hajarna i Barnkammarboken. Mamman har ingen aning om hur den går men sätter på musiken och försöker sjunga med. "Dom tog en arm, dom tog ett ben, dom tog en kropp OCH DET KOM BLOOOOD”. Till detta illustrationer på de avbitna kroppsdelarna.

När barnet tröttnat på att sjunga kommer hon med en pixibok från bokaffärens adventskalender. Den handlar om Lin som gillar magisk svamp (!).

”Det var väl ändå bättre förr”, tänker mamman och rotar fram sina gamla barnböcker från 80-talet istället. Dottern rycker tag i den om grisen som inte vill gå hem och som därför blir slagen med en käpp. I ett försök att vara ansvarsfulla föräldrar gömmer vi undan grisboken, men missar den om slaven som blir kedjad och slagen gul och blå (Androkles och lejonet).

Tröstar oss med att vi åtminstone inte äger de helt autentiska barnbokstitlarna It’s just a plant – en barnbok om marijuana; My beautiful mommy – skriven för att barn inte ska skrämmas av sina plastikopererade mödrar; Maggie goes on a diet – 14-åriga Maggie bantar och blir populär samt I wish daddy didn’t drink so much – om en missbrukande pappa.

Några hajar som äter kroppar känns plötsligt inte lika obehagligt.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Tips på barnböcker att inte köpa

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!