Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 oktober - vecka 42
Krönikor

Smaken är som baken hvergang

Tycker ni verkligen att kålsoppa är gott? På riktigt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Man måste inte gilla traditionen bara för att det är mârten i Arvika. Men härmed erkännes: rätt tillagad på köttben, mustig med frikadeller men helst utan den läbbiga korven, så rinner den ner ganska lätt. Utan ens en stänkare.

Däremot: "Den lille" kan göra susen i landet där smaken är som baken, med danska läckerheter framför oss som svål och ister till det svarta rågbrödet, leverpastej toppad med bacon samt fisk, fläsk och där naturligtvis frikadeller. Utan så mycket som en potatis.

Jag kan aldrig sakna den så mycket som utomlands, även vid en kortvisit i Danmark. Av en händelse råkade den sammanfalla med Rolling Stones konsert i Köpenhamn, alltjämt musiker i sina bästa år och som engelsmannen vid biljettautomaten vid Österport sa: Kan vi spänsta och sprattla som Mick Jagger vid 74 så ska vi skatta oss lyckliga.

Hvergang.

Tänk hur det kan slumpa sig, med svål och Stones, och hör och häpna, att man kan åka tåg mellan Arvika och Köpenhamn för 195 kronor utan en minuts försening. Inte ens i Mjölby.

Vi vet, det händer heller inte hvergang. Men det är desto trevligare när det gör det. Och utan kålsôppa skulle det inte kännas som Arvikamârten på riktigt.

Med kokosbulle på toppen.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Smaken är som baken hvergang

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!