Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
P.S

Snart är vi alla ersatta av en robot

Suger chefen? Allmänt trött på ditt jobb i övrigt? Kanske funderar du på att säga upp dig och börja en ny karriär? I sådana fall har jag ett litet tips.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Om du är under 50 år bör du fundera både fyra och åtta gånger på vilket yrke du byter till. Inom 20 år är nämligen drygt hälften av alla jobb i Sverige, 2,5 miljoner arbetstillfällen, ersatta med digital teknik (läs datorer och/eller robotar). Det är Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) som gått igenom teknikutvecklingen och sedan gjort en analys för framtiden. Det är på gränsen till chockerande uppgifter. Självklart kommer den nya tekniken att betyda nya jobb, men frågan är om den verkligen hinner skapa den enorma mängd som krävs för att komma i närheten av det behov som är nödvändigt för att nå status quo. Jag tvivlar på det.

När jag såg rapporten började jag fundera på var gränsen går. Om 2,5 miljoner arbetstillfällen försvinner och den nya tekniken skapar, låt oss säga, 1,5 miljoner nya jobb. Då skulle vi stå på minus en miljon, vilket i sin tur innebär att vi har en total arbetslöshet på runt 30 procent. Det i sin tur betyder att väldigt många inte har råd att köpa de varor och tjänster som produceras av alla datorer och robotar. Hur går det då? Masskonkurser? En tillbakagång till gamla produktionsmetoder? Eller blir det två tredjedelarsamhället på riktigt? En tredjedel i rännstenen och två tredjedelar i slott? Och vad betyder det i sådana fall? Jag tycker någon forskare borde ta reda på exakt var brytpunkten mellan supereffektivitet och möjlighet att få ut tillräckligt många varor eller tjänster ligger. Att tillräckligt många har en inkomst som gör att de kan köpa det som produceras.

Men det kanske inte är befogat eftersom hela systemet möjligtvis kräver total utslagning till dess ett enda företag står ensam kvar. Det låter dystert. Men å andra sidan blir det kanske enklare för företaget att räkna ut exakt vilka konsekvenserna i köpkraften, och därmed vinsten, blir om man gör den eller den effektiviteten.

Äh, jag vet inte. Allt det här låter ju skittråkigt. Men vad händer om jag köper den där gräsklipparroboten som jag funderat på att skaffa mig? Är det bra eller dåligt för samhället i stort?

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Snart är vi alla ersatta av en robot

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!