Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Lindqvist

Facebook möter folkrörelserna

Inte förrän på tåget ner till Malmö läste vi hela programmet för att pricka in vad vi helst ville gå på. Det var då vi insåg att samtidigt som vi skulle hålla vår workshop om jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten, skulle Gudrun Schyman tala från stora scenen.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Kallduschkänslan.

Som vi hade jobbat för att få vår presentation levande och få till snygga övergångar emellan oss! Skulle nu ingen komma och lyssna?

Fullt så illa blev det inte. Inte var de många, men våra åhörare var intresserade och engagerade.

Också Stefan Löfven och Anders Borg räds konkurrensen från fenomenet Gudrun, verkar frukta att de ska blåsa omkull. De hade varsin programpunkt under den nordiska kvinnorörelsens kraftsamling Nordiskt Forum som hölls i Malmö för två veckor sedan. Med tre månader kvar till valet vågar de inte ta risken att framstå som ointresserade av jämställdhet.

Arrangörerna säger att de hade över 20 000 besökare, och av trängseln att döma är det en rimlig siffra.

Många är i övre medelåldern som jag själv: grånade huvuden, luftiga linnekläder och bekväma skor, men så rörande många är riktigt unga.

Mikael Wiehes ord kommer för mig: ”… och fastän våra röster ska mattas och förstummas ska nya röster sjunga, ska nya röster sjunga…”.

Jag fick samma känsla tidigare i år när jag skrev om de handfasta solidaritetsrörelser för flyktingar som uppstått på många av de värmländska orter där det hamnat ett asylboende. Sunne, Stöllet, Glava, Kristinehamn, Ekshärad, Hagfors, Deje…

Ofta har initiativet kommit från Facebook-generationen som snabbt trummar ihop fler som vill samla in kläder, ordna språkcaféer, spela barnteater eller arrangera utflykter. Sen har de unga som aldrig varit aktiva i föreningar fått kontakt med äldre från kyrkan, Röda korset och idrottsföreningar, människor som är vana att streta på år efter år med sammanträden, fotbollsmålssnickrande och våffelgräddande.

Facebook möter folkrörelsen, liksom.

Det bästa av båda. Spontanitet och glöd, tålamod och rutin.

I Malmö känns det som om denna förening av gammal och ung blir ostoppbar, som om kvinnorörelsens starka våg just denna gång inte kommer att kunna ebba ut utan att lämna påtagliga förbättringar efter sig.

Och jag blir upprörd så jag stammar när jag hör det vanliga tjatet om att feminister

enbart är upptagna av vita medelklasskvinnors karriärmöjligheter, det är för tusan bara medierna som älskar att framställa det så!

Kvinnorörelsen är underbart spretig och mångfasetterad. Den tar strid mot könsstympning och för afghanska flickors rätt att gå i skolan. Kvinnorörelsen kämpar för rättvisa pensioner och osäkra timanställningar, mot prostitution och för allas rätt att älska den hen vill och mot rasism.

En tydlig reaktion mot högerextrema krafter.

Men reaktioner leder till motreaktioner.

Polariseringen ökar mellan män och kvinnor, mellan lågutbildade och högutbildade, mellan industrijobbare och kommunikatörer.

Mellan storstäderna och resten av Sverige.

Så sent som i början av maj möttes partiledarna i en SVT-debatt där de i princip lyckades undvika att prata jämställdhet.

Det misstaget gör de nu yrvaket allt för att försöka rätta till, sedan de insett att kvinnor har rösträtt.

Undrar om de hinner komma på något vettigt kring regionalpolitik eller industripolitik innan valet är över?

Storstadsmedier och partistrateger uppvisar ett i bästa fall ointresse och i sämsta fall ett direkt förakt för den folkspillra som fortfarande jobbar i industrin, och som envisas med att bo i Trollhättan, Avesta, Jössefors eller Grums

Jag tror att den vrede som väcks av föraktet är en starkt bidragande orsak till varför så många röstar på rörelser som vill att utlänningar ska hålla sig borta och kvinnor hemma med barnen och låta bli att konkurrera om jobben.

Jag tror att i höstens val till riksdag, kommuner och landsting kommer klyftorna att framträda ännu skarpare än de gjorde i vårens val till EU-parlamentet, och det bekymrar mig djupt.

Rätta oss
1 / 1
Spontanitet och glöd, tålamod och rutin. Facebook möter folkrörelsen, liksom. På Nordiskt Forum I Malmö känns det som om denna förening av gammal och ung blir ostoppbar, som om kvinnorörelsens starka våg just denna gång inte kommer att kunna ebba ut utan att lämna påtagliga förbättringar efter sig, skriver Annika Lindqvist. Foto: TT
Aktuell artikel (1 av 1)
Facebook möter folkrörelserna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!