Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Krönikor

Hur jag satte mig för Springare

Foto: Petter Koubek / TT

För någon vecka sedan bestämde jag mig för att pröva det här med att stå upp för Peter Springare som blivit så poppis.

Artikeln fortsätter efter annonsen

220 000 svenskar kan väl ändå inte ha fel? Känslan av resning spred sig i kroppen när jag gick med i gruppen. Min slappa kontorsrygg rätade ut sig som efter 1 000 situps, magen drogs in, armen reste sig i tydlig honnör.

Vad gör man då när man står upp för Peter Springare? Det var lite diffust, men jag förstod ganska snart att det handlade om smileys. Och då primärt gråtskratt­smileyn – den symbol som i dag endast står hakkorset efter i kön till högerextremistens hjärta.

Förutom det delar man texter om, ja lite vad fan som helst som skulle kunna vara invandringens fel.

En medlem konstaterar att alkoholister som går runt och stöter på unga tjejer är ”utländskar”. Vi står upp.

Någon annan konstaterar att de ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan han säger sig ha anställt har en dålig kvinnosyn. Detta har han märkt när han, av okänd anledning, är ute med dessa minderåriga på krogen. De ska enligt honom vilja gifta sig med alla svenska kvinnor de ser, trots att de inte bara redan har fruar i Afghanistan utan även på asylboendet. Dessa fruar fick inte följa med på krogen.

Att de ensamkommande var just ensamkommande och inte samboboende flyktingbarn i början av mannens historia spelar ingen roll. 220 000 svenskar har inte tid med källkritik. Vi står upp. Jag bränner av en gråtskrattsmiley för säkerhets skull. Man vill ju sträcka på sig. Inte vara en mes.

Någon frågar vad alla vi som står upp för Peter Springare tycker om tiggare. En man, vars huvudintresse är bilder av sitt välpumpade, hårlösa, vita torso distribuerade via så kallade selfies konstaterar ”skjut dem”. Jag noterar detta sju timmar efter att kommentaren skrivits.

Man behöver ju inte vara en professionell rättskipare som Peter Springare, Miss Marple eller Batman får att inse att det här är uppvigling till lagbrott. Någon påpekar att ”har det inte blivit lite otrevlig och hotfull stämning här i springaregruppen på sistone?”. Skiter björnar i skogen? I den här gruppen har vi inte trevligt, här står vi upp för Peter Springare.

Jag påtalar ändå det potentiella lagbrottet. Jag menar, vad hade Peter gjort? Det var såklart fel av mig. Nu kallas jag ”snöflinga” och får en kaskadspya av gråtskrattsmileys kastad i ansiktet av en kvinna från Folkets Demonstration.

Dagen innan har Folkets Demonstration gjort en manifestation tillsammans med nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Jag hinner inte mer än fråga henne hur det går för deras foliebeklädda nazistfilial innan jag åker ut med huvudet före ur gruppen. Blockad? Jag? Här ville man stå upp, så ligger man istället i rännstenen utanför. Mannen som velat skjuta tiggare är där­emot kvar. Vad gjorde jag för fel?

Svaret hittar jag i Stå upp för Paolo Roberto, systergrupp med Stå upp för Katerina Janouch och Stå upp för Alla som har en ryggrad. Regel två i gruppen lyder ”uppfyllnad av Godwins lag leder till att man blir bannad direkt”.

Mike Godwins lag är konstaterandet att alla diskussioner på nätet förr eller senare landar i en liknelse med nazismen. Jag känner ju inte Godwin, men jag tror inte att han menade att just den här lagen var helt applicerbar på internetforum där folk faktiskt är positivt inställda till nazister. Men lagbrott är lagbrott och sån skit tolererar givetvis inte en sann Springare.

Jag stod upp för Peter Springare i hela fem dagar. Nu är jag så jävla trött. Jag sätter mig ned. Det rekommenderas.

JOHANNES KLENELL

chefredaktör för Galago med rötterna i Sunne

Rätta oss
1 / 1

Peter Springare, längst till vänster, på en presskonferens.

Aktuell artikel (1 av 8)
Hur jag satte mig för Springare

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!