Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Krönikor

Exotisk road trip i nordöstra Sverige

Jag ska till Umeå på fredag. Inte på jobb, inte av någon direkt anledning. Mer än att jag i skrivande stund ligger i en soffa i ångermanländska Kramfors där påsken har firats tillsammans med svärföräldrarna. Vi är nästgårds alltså. Det är bara 20 mil upp.

Artikeln fortsätter efter annonsen

För mig känns detta exotiskt. En road trip längs Sveriges nordöstra kust har jag aldrig gjort tidigare. Och Umeå som man hört så mycket gott om, Europas kulturhuvudstad 2014, bara en sån sak.

Jag har alltid lagt en barnslig prestige i det här med hur många länder eller olika städer man varit i. Det har att göra med att jag som barn knappt reste utomlands. Vi tog Danmarksfärjan som längst medan min kompis Gurra fick dra till Madeira och Turkiet och andra balla platser på loven. Aldrig har jag varit så stolt som när jag korsade gränsen till Tyskland som tolvåring. Bratwurst på illaluktande vägkrog, check.

Hittills har vi bara ett planerat besöksmål i Umeå och det är Burmans som ska vara Sveriges äldsta skivbutik. I övrigt vet jag pinsamt lite om stan som fostrat Klungan, Refused och Eva Dahlgren. Läsartips mottages därför tacksamt.

Lillgrabben, som fyller två, får bli kvar i Kramfors på fredag. Han brände sina chanser till ytterligare äventyr på McDonalds i Valbo på vägen upp från Karlstad. Tre gånger försökte han ta sig in bakom kassan, sista gången hade jag händerna fulla (ballong och så vidare) så en anställd fick kasta sig efter honom. Vi skämdes under tystnad i bilen efteråt, medan han nöjt mumsade i sig sina kalla pommes frites.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Exotisk road trip i nordöstra Sverige

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!