Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Krönikor

En världsomspännande upptäcktsresa

I serien "Nyfiken på forskning" intervjuas Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet. Han forskar om kemikalier och hälsoutvecklingen hos barn. Hans dröm var att bli rockstjärna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Carl-Gustaf Bornehag är professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och adjungerad professor vid Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York. Han disputerade 1994 på en avhandling om kemikalier och ohälsa bland vuxna.

Han kallas för Cege. Har ett rymligt och trevligt arbetsrum. På väggen finns en plansch föreställande ett foto ur filmen ”Easy Rider”. Minns det musikaliska ledmotivet ”Born to be Wild”. Medryckande, fart, fläkt, frihet. Det blir det första intrycket.

Carl-Gustaf Bornehag tillhör eliten inom forskarvärlden. Han ligger i den absoluta toppen i listor över vetenskaplig produktivitet och framstår som en av de absolut mest vetenskapligt meriterade på Karlstads universitet. Hans vetenskapliga diamant är den så kallade Selmastudien. Visserligen är han ansvarig för den. Men han vill tona ned sin egen betydelse som en i ”gänget”. Det är inte utan stolthet som han berättar om den.

– I Selmastudien följer vi 2 000 mamma-barn par i Värmland från det första tillfället när mamman kommer till mödravården och är gravid. Då är det ju så att mammorna lämnar blod och urin samt andra prover. Mammorna besvarar också en enkät. När barnet är fött följer man det.

Barnen är i dag mellan sju och nio år gamla. Nyligen har det gjorts en omfattande undersökning av dem. Det har tagits en mängd prover. Man har genomfört tester. Undersökt stress och socio-ekonomiska förhållanden.

– Vi har hälsoundersökt och psykologiskt testat mer än 1 000 barn.

En av de stora frågorna är vilken betydelse det har för barnets utveckling om mamman exponeras för kemikalier under graviditeten.

– Vi har redan fynd som pekar på att vissa typer av kemikalier har att göra med barnens kognitiva utveckling som försenad språkutveckling.

Forskarna vid Karlstads universitet samarbetar med en rad experter runt om i världen.

Det är en tidsödande apparat att samla in och bearbeta alla data. Proverna som tas från mammorna och barnen gör en resa till universitet och forskningsinstitut runt om i världen. För att visa hur det går till exemplifierar Bornehag med Emma och hennes son Kalle från Torsby. Namnen är fingerade.

– De prover som tagits av Emma och hennes son Kalle skickas först till biobankerna på sjukhuset i Karlstad och på Karlstads universitet. Sedan fortsätter resan till Swetox i Södertälje. Till Karolinska Institutet i Stockholm. Till universiteten i Stockholm, Lund, Göteborg och Uppsala. Proverna skickas också till experter utomlands. Till Kuopio. Till Oslo. Till Köpenhamn. Till Paris. Till Leipzig. Till Aten. Till Milano. Till New York. Och till Harvard School of Public Health. Kalles mjölktand, som han lämnat ifrån sig, flygs till New York för att undersökas av experterna där.

– Oj! Vilken spännande upptäcktsresa, tänker jag.

– Det vi ser i människan kan vi repetera i djur och cellmodeller, säger han och förklarar hur det går till.

– När vi funnit kemikalier hos mamman som kan kopplas till hälsoutvecklingen hos barn, till exempel hjärnans utveckling tillverkar vi den blandningen i ett provrör som är kritisk för till exempel läsförståelse. Blandningen skickar vi till forskare i Paris eller till Aten. Där testas blandningen som fanns hos mammor i Selmastudien på grodor eller möss.

Hittills har arbetet i Selmastudien handlat om att samla in data. Men man har börjat att göra en hel del bearbetningar och publicerat en rad fynd.

– Vi har visat att vissa kemikalier hänger ihop med frågor som födelsevikt och andra med frågor som rör könsutvecklingen hos pojkar.

– Det är mycket just nu, säger han. Vi har 29 vetenskapliga artiklar från Selmastudien som är på gång att publiceras. De handlar bland annat om barnens kognitiva utveckling och viktutveckling. Två doktorander vid Karlstads universitet är knutna till projekten. En ny är på väg in i samarbete med Karolinska institutet och Mount Sinai.

– Nyligen publicerades en avhandling vid Karlstads universitet som baserades på data från Selmastudien som visar att om man tar bort kemikalier i produkter runt omkring oss försvinner spåren av dem i Selmamammornas blod och urin. Det innebär att det faktiskt har betydelse vad man gör åt miljön.

– Vad är det som är på gång just nu?

– Vi har skickat in en ansökan tillsammans med Karolinska Institutet, Linköpings universitet, ett universitet i Milano och Icahn School of Medicine i New York. Det rör sig om ett projekt på 105 miljoner där vi skall titta på den gigantiska frågan om exponering för farliga kemikalier får effekter för flera generationer framåt. Det bygger på idén att om du exponerar en gravid kvinna för farliga kemikalier påverkas tre generationer – kvinnan, fostret och celler i fostret som kommer att bli det fostrets barn.

Jag kan inte låta bli att fråga vad det beror på att man varit så framgångsrika både nationellt och internationellt sett.

– Det handlar om att vi lyckats knyta upp oss i samarbeten med världsledande forskare. Tillsammans har vi under de senaste åren fått över 80 miljoner i forskningsbidrag. Dessutom är det så att god forskning bygger på goda data. Vi har goda data. Och då blir vi intressanta. Vi får då bra samarbeten och bra nätverk. Det är samarbete det handlar om.

Det är dags att runda av. Kastar ett öga på planschen ur filmen Easy Rider och frågar:

– Vad gör du på fritiden?

– Jag rockar loss på min Martin-gitarr. Dylan, Neil Young och sånt. Spelar i stort sett varje dag. Men tyvärr blev jag aldrig den där rockstjärnan som jag ville bli, säger han drömmande och fortsätter.

– Håller också på med snickerier. Min morfar var en mycket duktig möbelsnickare. Jag har alla hans maskiner som är hundra år gamla. Efter en månad på Manhattan går jag ut i verkstan och rensar skallen med snickerier och musik.

Bengt Starrin

Professor emeritus, Karlstads universitet

Rätta oss
1 / 1

Carl-Gustaf Bornehag tillhör eliten inom forskarvärlden. Foto: Christina Jarnlid

Aktuell artikel (1 av 8)
En världsomspännande upptäcktsresa

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!