Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Krönikor

En fin bostadsrätt på Örsholmen, tack

Bostäder på Örsholmen, industrier på Kanikenäset och ett stadshus på Sandgrund. Ja, så kunde det ha blivit.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Som en del av en intressant artikelserie jag jobbat med på sistone (ni får ert lystmäte efter nyår) snubblade jag nämligen över ett mycket spännande dokument: Karlstads kommuns generalplan från 1954.

Då som nu befann sig residensstaden i snabb tillväxt och ambitionerna var höga. Stadens styrande tog sikte långt in i framtiden, ända till 1975, och mycket genomfördes. Som bostadsområdena Våxnäs, Rud och Lorensberg/Kroppkärr. Annat frös inne, som exemplifierat ovan.

Mest intressanta är dock andra detaljer - som att "Karlstadspressens spridningsintensitet" listas, av oklar anledning. Där kan man se att 90-100 procent av invånarna i Torsby och Hagfors prenumererade på NWT eller VF 1950. Det var tider det.

Däremot trodde man att Karlstads lockelsekraft vad gällde inflyttning skulle avta: "Landsbygdens avfolkning har nu framskridit så långt att strömmen därifrån måste börja sina".

60 år senare har befolkningen i Hagfors och Torsby halverats, medan Karlstad har ökat från 35 000 till över 90 000 (då inkluderas i och för sig även Vålberg, Molkom och Väse).

Märkligt hur tydligt allt blir i backspegeln, eller hur..?

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
En fin bostadsrätt på Örsholmen, tack

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!