Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 24 februari - vecka 8
Krönikor

Det dystopiska Sverige

Foto: Paul A. Hebert

Paul Verhoevens film Robocop från 1987 handlar om ett Detroit i en dystopisk nära framtid där staden går på knäna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

De har både ekonomiska problem och behöver hantera den eskalerande kriminaliteten i staden. Den underfinansierade polisen är allt mer missnöjd med sin situation. Staden väljer att privatisera rättsväsendet genom ett avtal med OCP (Omni Consumer Products). Istället för att satsa på mer resurser till polisen vill megakorporationen utrusta staden med stridsandroider men efter att roboten råkat döda en styrelseledamot under en uppvisning väljer man att slopa satsningen. En karriäristisk underchef på OCP ser sin chans och lanserar Robocop. En sammansmältning mellan den i tjänst avlidne polisen Alex Murphy och högteknologi.

I Sverige 2018, förmodligen mer i framtiden men betydligt mindre dystopiskt än vad man kunnat föreställa sig framtidens Detroit 1987, tar sig debatten snarlika riktningar. Polisen är underbemannad och går på knäna. Läser man Kolbjörn Guwallius bok Ordningsvakter: nödlösningen som blev permanent så ser vi att en privatisering av vissa polisiära uppdrag genom vaktbolag är en gammal diskussion och pågående process. Än så länge har dock inte debatten nått en nivå där vi talar om ren automatisering av rättsskipande.

I veckan tog dock debatten en ny spännande vändning. Glöm privatisering, glöm förstatligande. Nu är det militarisering som gäller. Jimmie Åkesson lanserade idén i partiledardebatten att militär skulle kunna sättas in mot gängkriminalitet och upplopp i förorten. När statsminister Stefan Löfven på en rak fråga inte kunde svara nej på huruvida militären skulle kunna användas till detta, eskalerade diskussionen på nätet. Många bra förslag på andra samhällsinstanser som skulle behöva få en liten knuff i rätt riktning trillade in. Kan militären kanske reda ut Karolinska sjukhusets högexplosiva kostnader? Postnord har ju inte levererat ett paket sedan 2016, kan kanske militären sköta detta? Lokaltrafiken klarar inte ens av löv på spåren. Ja, för att inte tala om alla problem SJ har att få tågen att komma i tid. Och regeringen har ju tydligen befunnit sig i kris sedan förra valet om man får tro tidningarna, kan ÖB ta över? Twitter har invaderats av porrbotar! Vad gör militären? Peter Hultqvist vill att Sverige ska utbilda 5000 värnpliktiga om året. Kommer lumpen få den nya utbildningen ”Förortsjägare”?

Nu backade inte speciellt många socialdemokrater upp den imponerande historielösa idén om att soldater skulle sättas in mot de egna medborgarna. Skotten i Ådalen finns fortfarande i någorlunda färskt minne. När man binder samhällskontraktet mellan stat och individ så är kanske inte direkt just militären ett Epoxylim. Det är inte heller en lika långsiktig lösning som att satsa på att bygga ett samhälle där alla invånare utrustas med en framtidstro från barnsben, genom socialarbetare, rättsväsende, fritidspedagoger och lärare. Frågan är vad Åkesson och Löfven tänkt att soldaterna ska göra när de väl är där. Verhoevens Robocop är åtminstone hälften människa, hälften maskin och hundra procent snut. Militären är inte poliser över huvud taget. Men i en tid då det närmast är en tävling om att utmåla Sverige som ett land som befinner sig i en dystopisk framtid är alla lösningar bra, antar jag. Även de dåliga.

Rätta oss
1 / 1

Sveriges egen Robocop, Joel Kinnaman.

Aktuell artikel (1 av 8)
Det dystopiska Sverige

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!