Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Krönikor

Att gråta I Riktiga Livet

Jag är en känslomänniska som ofta gråter.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det kan vara när vänner eller familjemedlemmar anförtror sig och vi tillsammans öppnar oss inför varandra, likt musslor låter våra vackra känslopärlor trilla in i varandras tunna skal. Men jag kan också brista ut i gråt till i stort sett vad som helst: filmer, litteratur och musik men även inför en vacker vy över en älv eller ett stilla snöfall. Ibland kan jag själv nästintill bli förvånad inför min kraftfulla reaktion till vad många skulle kalla banaliteter – förra veckan kom jag på mig att gråta framför Antikrundan för att en tant hade med sig en fin gammal byrå.

Att i stort sett vad som helst kan få mig att brista ut i gråt när som helst kan ibland var en social utmaning, speciellt då jag befinner mig utanför hemmets skyddande väggar. Jag vet inte hur många tågresor jag suttit och hållit tillbaks mina tårar till något sorgligt Youtube-klipp för att inte stöta mig med mina medresenärer. Ibland då jag bläddrar mig igenom sociala medier får jag liksom köra slalom mellan alla delade klipp av herrelösa hundar, hemlösa människor som får en makeover eller soldater som efter flera år återförenas med sin familj. Alldeles nyligen snubblade jag över ett klipp som fick mig att gråta mer än på länge. I klippet får en 66-årig amerikansk man ett par glasögon i födelsedagspresent. Glasögonen gör så att den tidigare färgblinda mannen nu för första gången i sitt liv ser världen så som vi andra ser den, i färg. Det är fantastiskt att se en fullvuxen man förvandlas till en gråtande liten pojke som upptäcker skönheten i sin omvärld. På något sätt så är det som om hans reaktion påminner mig som åskådare att jag själv kanske tar denna skönhet förgiven? Att se någon annan människa beröras är en direktlänk till mig eget hjärta och mina egna känslor, kanske får det mig att känner mig mindre ensam?

Vi lever i en tid då vi på många sätt knarkar andras reaktioner. Vi bildar vår egen uppfattning utifrån andras recensioner i media. Vi har paneler med tyckare i varje tv-program och Youtube svämmar över i så kallade ”reactions movies”, människor som filmar sig själva när de ser trailers, skräckfilmer eller roliga klipp. Vi älskar att se andra människors reaktioner mer än någonsin. Vi gör det kanske för att känna oss mindre ensamma, att deras mänsklighet på något sätt speglar vår egen. Frågan är varför vi i en tid av ”reaktions junkies” fortfarande vänder bort blicken när vi ser någon gråta på en parkbänk? Varför sitter jag själv på tåget och håller tillbaks mina egna tårar? Kanske behöver vi se reaktionen filtreras genom en skärm, en tidning, en bok eller radio? Kanske blir det privata alldeles för privat i verkligheten, att det är något som bör hållas bakom lyckta dörrar? I en tid då vi konsumerar människors känslor blir tårar som faller IRL, In Real Life, det yttersta tecknet på bräcklighet. Att gråta är kanske mer än någonsin ett tecken på nakenhet?

Att då och då gråta är så otroligt skönt och oftast gråter jag därför att jag fylls av något som inte kan förklaras med ord. En känsla som kanske kan beskrivas som en plötslig insikt om livets verkliga värde. En känsla som förlamar mina kritiska instinkter och drabbar mig så hårt att tårarna till sist kommer. Jag tror att inom varje människa finns en okränkbar stolthet som kan liknas vid ett kontrakt, ett heligt förbund mellan oss och livet. För mig blir tårarna det bläck som sätter mitt namn på papperet.

Rätta oss
1 / 1

Att gråta är kanske mer än någonsin ett tecken på nakenhet?

Aktuell artikel (1 av 8)
Att gråta I Riktiga Livet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!