Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 24 februari - vecka 8
Krönikor

Allt – genast!

Foto: Claudio Bresciani/TT

”Allt – genast!” läste jag på ett demonstrationsplakat en gång, jag fnissar fortfarande vid minnet. Frågan är om inte kravet går mot sitt uppfyllande nu.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Jag beställer en musikpryttel från nätet, torsdag. Framåt eftermiddagen får jag ett mail att prytteln nu har lämnat lagret i Tyskland. På tisdagen funderar jag på om paketet möjligen hinner fram innan dragspelsträffen onsdag kväll – då knackar det på dörren. Där står en man från UPS med mitt paket i famnen. Strategin visar att företaget ser leveranstid som ett viktigt konkurrensverktyg.

Allt genast.

Ett exempel på motsatsen är att jag samma torsdag också beställer en nyutgiven dragspelsskola från en dragspelsförsäljare i Halland.

På måndagen får jag ett ursäktande mail – det berättar att Sven ”som har hand om´et” är på resa och inte kommer tillbaka förrän i slutet på veckan men då ska han genast ta tag i saken, lovar mailet.

Det stör mig faktiskt inte alls, jag har att spela ändå. Men jag är 60+ och även om dragspelsbranschen har en sipprande nyrekrytering från yngre åldrar, stiger medelåldern obönhörligt bland de aktiva och när jag som nybliven pensionär ansluter mig, hälsas jag som ”yngre”…

Och i min ålder och uppåt är vi vana vid att saker tar tid, vi möter det med framförhållning och planering. Vi kan säga att vår devis är ”Allting har sin tid”

Medan de som vuxit upp med digitala hjälpmedel har helt andra förväntningar. När jag kommer ut från ett möte där telefonen varit undanlagd möts jag av en svärm sms från dottern. Hon har ställt en enkel fråga, fyllt på med en uppfordran att svara och inom sisådär fem minuter skrivit HALLÅ med ungefär femton utropstecken.

Allt genast.

Gamla föreningsrävar beklagar sig också över hur svårt det är att få yngre med i styrelser, de vill inte ta ansvar, gnölar de äldre.

Men varför ska man gneta ett år med en förening för byggnadsvård när man kan dra ihop en flashmob som bygger om city på en timme? Detta gäller alla åldrar – varför ska man stå utanför affären på fredagseftermiddagarna med sin insamlingsbössa när Cancergalan drar in 90 miljoner på en kväll?

Allt genast.

Till det kommer alla dokusåpor som bygger på snabb förändring: Biggest loser, Extreme Home makeover och den senaste publikdragaren i tablån: ”Gift vid första ögonkastet”

Jag älskar den nya tekniken. Jag älskar att jag kan läsa en bokrecension och inom fem minuter ha fått boken levererad som e-bok. Jag älskar att ungen kan ringa från stan och behöva pengar och jag kan svischa inom en minut.

Men möjligheten till allt genast innebär att jag också måste lära mig behärskning. Jag måste exempelvis inte samma dag meddelandet om Ingvar Kamprads död kommit, tala om vad jag tycker om honom – inte heller behöver jag bemöta alla som inte kan hålla sig.

Jag kan vara tyst tills jag tillfrågas om jag vill säga något.

Jag kan vänta på min dragspelsskola.

Den digitala revolutionen har extremt många möjligheter – men det är du och jag som är ansvariga för hur vi använder den.

Rätta oss
1 / 1

Cecilia af Jochnick tillhör en generation som gärna väntar – även på roliga pryttlar från nätet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Allt – genast!

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!