Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Krönikor

Akvaristens glädje och vedermödor

Hur upptäcker jag neonsjuka? Vad gör jag åt grönalgerna? Och vad innebär egentligen nitritförgiftning?

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var inte meningen att gå in i det så hårt när jag nyligen tog upp mitt gamla akvarieintresse. Men här står jag nu med en rad burkar med diverse märkliga kurer som på ett eller annat sätt ska bidra till en hälsosam vattenbalans i min 240-literstank.

Jag lusläser forumtrådar på nätet där andra akvarister (mer eller mindre neurotiska män tycks vara överrepresenterade) nojar över lite allt möjligt. Det är scalarer som äter upp sin egen rom, pH-värden som ska justeras och pumpar som krånglar.

Men allt detta till trots – vilken underbar liten hobby detta är. Jag har ett skönt gäng i baljan och favoriterna är de tre ancistrusmalarna (ni vet de som ibland sitter på rutan och suger) som utstrålar självständighet och pondus. Och scalarerna ska tydligen bli bättre och bättre på att ta hand om sin avkomma, om man låter dem misslyckas ett par gånger.

Det är märkligt rogivande att följa fiskarnas tillvaro i akvariet på kvällarna, se hur de börjar hitta sina små gömställen och favoritplatser bland rötter, stenar och växter.

Jag har redan börjat fundera på att skaffa mig ett till.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Akvaristens glädje och vedermödor

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!