Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Kristinehamn

Tågåkeriet får böta för asbest

Blev felinformerade när de köpte vagnar
Foto: Håkan Strandman

Tågåkeriet i Bergslagen AB har varit ett ärende hos Arbetsmiljöverket. Företaget får nu betala 54 000 kronor i sanktionsavgifter för att ha hanterat asbest utan tillstånd.

– Vi hade köpt in några vagnar som säljaren sa var fria från asbest men det var de inte, säger deras vd, Lars Yngström.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Tågåkeriet hade köpt vagnar och började se över dem i januari i år. I samband med köpet frågade företaget säljaren om de innehöll någon asbest.

– Då blev vi informerade om att hela vagnarna var fria från asbest. Men vår verkstad fattade misstankar och började undersöka dem ändå. Då upptäckte vi att det fanns asbest i underredena men inte i kupéerna, säger Lars Yngström, vd för Tågåkeriet i Bergslagen AB.

Tågåkeriet beslöt själva att omedelbart stoppa hanteringen av dem. Den 11 januari kom det in en anmälan till Arbetsmiljöverket om otillåten hantering av asbest. Innan de hanterar asbest måste man ha tillstånd från Arbetsmiljöverket. Eftersom de trodde vagnarna var asbestfria sökte de inte det.

Arbetsmiljöverket besökte företaget den 27 januari och tog då även analyser. Nu har verket konstaterat att asbesthanteringen var utan uppsåt. Trots det får Tågåkeriet nu betala en sanktionsavgift på 54 000 kronor.

– Självklart ska vi betala den. Det är tyvärr saker som händer ibland, säger Lars Yngström.

Rätta oss
1 / 1

– Då blev vi informerade om att hela vagnarna var fria från asbest. Men upptäckte vi att det fanns asbest i underredena, säger Lars Yngström, vd för Tågåkeriet i Bergslagen AB.

Aktuell artikel (1 av 8)
Tågåkeriet får böta för asbest

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!