Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 19 oktober - vecka 42
Kristinehamn

Sa inget: anmäldes för att ha tackat nej till jobb

Foto: Kent Sjögren

Coachen ställde frågan till alla i rummet: kunde någon hoppa på ett jobb snabbt? Torbjörn Nygren hann inte öppna mun innan en annan kille tog uppdraget.

Nu har han anmälts för att ha tackat nej till jobb – och riskerar indragen ersättning.

– Jag känner mig personligen kränkt, menar Torbjörn.

Artikeln fortsätter efter annonsen

VF har skrivit tidigare om Torbjörn Nygren, som länge kämpat mot Fas 3 och för vettiga åtgärder för alla långtidsarbetslösa. Han har ordnat möten med facken och riksdagsledamöter och försökt få upp frågan på agendan.

Kristinehamnsbon misstänker dock att han nu får betala ett pris för det. I september fick han ett brev från Arbetsförmedlingens enhet för ersättningsprövning. Budskapet: han står under utredning för att ha tackat nej till ett jobb.

Det hela skulle ha inträffat den 28 juni. Torbjörn minns det mycket väl:

– Ja, det var på matchningsföretaget A till Ö i Kristinehamn. Jag gjorde min första vecka, så när coachen kom in och hojtade om ett uppdrag på Svensk Markservice låg jag lite lågt för att se om nån annan reagerade. Det gjorde en kille, som också fick tjänsten. Jag sa inte ett ljud.

Torbjörn menar att han efter åratal i olika åtgärder vet exakt vad som gäller. Att tacka nej till jobb vore idiotiskt, poängterar han – dels för att han inget hellre vill än att jobba, men även för att han i så fall riskerar avstängning från aktivitetsersättningen.

Ändå är det precis vad som nu kan vänta. En veckas indragen ersättning motsvarar 2 500 - 3 000 kronor.

– Det känns för jävligt, jag har ju inte hört ett pip förrän brevet damp ned i brevlådan. Men jag tror att det är för att jag är obekväm och inte sitter tyst i bänken.

Ombudsman Anders Persson på Seko som känner Torbjörn väl är också upprörd:

– Man blir mörkrädd. Även om Torbjörn skulle ha tackat nej, vilket jag är säker på att han inte har, får det inte gå till så här. Då tar man ett personligt möte och varnar: ”om du tackar nej måste jag anmäla det vidare”.

Efteråt har inte Torbjörn fått fortsätta på matchningsföretaget. Varför har han inte fått veta, mer än att det möjligen kan bero på att han tog med sig brevet från Arbetsförmedlingen och visade det för kamraterna på A till Ö.

När VF kontaktar A till Ö:s vd Agne Karlsson blir han brydd över uppgifterna:

– Jag känner inte till detaljerna, men som du beskriver det ska det inte gå till. Innan en så pass viktig händelse som ett nej till ett uppdrag eller en insats rapporteras vidare till arbetsförmedlingen ska det ske en dialog mellan oss och den sökande.

• Torbjörn hävdar bestämt att han inte hört ett knyst förrän han fick brev om saken?

– Ja...jag vet inte vad som har hänt, men det är klart att saker kan gå snett ibland.

Även Maria Haglund, chef för Arbetsförmedlingen i Kristinehamn, säger att om Torbjörns beskrivning av saken stämmer har det hela inte behandlats korrekt:

– Nej, det får självklart inte vara så att man får en anmälan mot sig bara för att man sitter tyst när ett jobb erbjuds.

Rätta oss
1 / 1

”Jag känner mig personligt kränkt”, menar Torbjörn Nygren – som också backas upp av sitt fackombud Anders Persson.

Aktuell artikel (1 av 8)
Sa inget: anmäldes för att ha tackat nej till jobb

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!